Kако изгледа свакодневница житеља Tаре "Спавам у шупи да бих ноћу из дворишта истеривао медведе" 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Kако изгледа свакодневница житеља Tаре "Спавам у шупи да бих ноћу из дворишта истеривао медведе"
Trenutno na sajtu: 481       |       Podeli:
01.09.2017 | 0 коментар(а)



Тара - Медведи у статусу заштићене врсте почели су последњих недеља да се из Националног парка Таре

спуштају у села, где се не либе ни да уђу у дворишта, па тако житељи трпе велике штете, али и страхују за своју безбедност.

На Тари обитава око 50 мрких медведа, а неки од њих су виђени пред сумрак у селу Рача, недалеко од истоименог манастира.

- Једно јутро сам затекао поломљену кошницу. Мислио сам да је то дело лопова јер се дешавало да краду. Недуго затим у кукурузу сам нашао трагове. Пар дана касније моја супруга је на 50 метара од куће видела мечку са двоје мечића. Побегли су пошто смо пустили псе. Од тада спавам у шупи у дворишту да би ноћу лакше чуо медведе и растерао их - прича за „Блиц“ Иван Средојевић из Раче.

Средојевић има снимак једне од камера НП „Тара“, релативно близу његове куће, који је забележио мечку са двоје мечића, па је уверен да су се баш те животиње сладиле његовим медом.

Наредног јутра Мијајло Ленотијевић затекао је разваљену капију на улазу у двориште и трагове - опет једне мечке и двоје младунаца.

- Научили смо ми на упаде медведа, Тара је ово, али никада није било као сада. Много их има - вели Леонтијевић.

Претпрошле године ловац из Бајине Баште осетио је гнев медведа на чију логу је набасао. Звер пропета на задње ноге га је ударила у прса и бацила га низ ледину.

- Мечка уме да буде опасна, нарочито када су јој младунци угрожени. Народ страхује, многи не смеју пешке у шуму чак ни дању. Људи се плаше да пусте децу даље од кућа - прича Драгољуб Живановић.

Сви саговорници „Блица“ криве Национални парк, тврдећи да на хранилиштима има мало хране за животиње због чега се спуштају у села. Медведи нису једини проблем, бројна је и популација вукова и дивљих свиња.

- Мој отац је недавно једва одбранио овце од вука на 200 метара од куће. Вук је скоро комшији заклао овцу - каже Иван Средојевић.

- Около кружи чопор од двадесетак дивљих свиња. За четири ноћи збрисали су ми кукуруз на 1,2 хектара - надовезује се Средојевић.

НП "Тара": Довољно хране на хранилиштима

Милан Малинић, шеф Службе лова и риболова у НП "Тара", тврди да се медведима на хранилилштима оставља довољно хране.

- Хранилишта не служе да се животиње хране него прихрањују. Њихова основна храна су воће, шумски плодови и животиње. Годишње им се у просеку остави између 10 и 17 тона угинуле стоке и две и по до четири тоне кукуруза, што је довољно за оволику популацију. Последњих година она се повећала и зато праве штету - напомиње Малинић.

Извор: Блиц, Владимир Лојаница




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.321.705 посета
Тренутно на сајту: 482 посетилац(a)