Милијановић: У Добрињи се раде само студијска истраживања, без сагласности домаћина нема копања по парцелама 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Милијановић: У Добрињи се раде само студијска истраживања, без сагласности домаћина нема копања по парцелама
Trenutno na sajtu: 441       |       Podeli:
15.04.2021 | 0 коментар(а)



Тема која је ових дана актуелна у пожешком крају је свакако почетак геолошког истраживања литијума на подручју Добриња.



У синоћњем Дневнику западне Србије, од помоћника министра рударства и енергетике Дејана Милијановића који се директно укључио из Београда, добили смо праву информацију и појашњење.

„Ради се о примењеним геолошким истраживањима миоценске зоне која је по правилу носилац литијума. Који је тачно минерал јадарита не знамо, да ли је исти онакав какав је истражен у зони Лознице то ће истраживања показати. Инвеститор који је добио истражно право од Министарства рударства и енергетике најавио је почетак радова за 17. април. Предузеће које изводи радове је Јадар Литијум, ћерка фирма једне аустралијске компаније, у нема веза са Рио Тинтом. Они су аплицирали за истражно право, поднели комплетну документацију и у марту је њима одобрење достављено. Они имају план својих активности и то да у првој годину изводе само студијске анализе, што значи да на терену неће радити буквално ништа. По пројекту тек у наредној години, у овом периоду, завршавају студијске и негде у мају крећу са геолошким истраживањима. Она у принципу не могу да направе штету животној средини, могу да направе неко оштећење имовине, али закон је ту врло јасан и прецизан да инвеститор не може да ради истраживање у колико нема сагласност домаћина да приђе његовој парцели”, рекао је Милијановић.

До сада процентуално 95 одсто истраживања се не заврши са експлоатацијом руде. Иако, како каже помоћник министра би био врло срећан да до тога дође, јер наша држава није тако богата да се одрекне таквог богатсва када нам га је већ природа из своје утробе дала.

Према његовим речима развој рударства у Србији има јасан правац а то је заштита животне средине на првом месту јер само такав прогрес има смисла.

Гостовање помоћника министра рударства и енергетике Дејана Милијановића у Дневнику можете овде погледати:

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dnevnik zapadne srbije dejan milijanovic ruda pozega litijum

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.146.892 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)