Михаило сам себи за живота направио парастос, уз музику јела се панаија и горела свећа за душу 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Михаило сам себи за живота направио парастос, уз музику јела се панаија и горела свећа за душу
Trenutno na sajtu: 289       |       Podeli:
22.05.2022 | 0 коментар(а)



Шабац – Није реткост да људи себи за живота пронађу гробно место или подигну споменик како би растеретили чланове породице и родбину.



Међутим, оно што је урадио Михаило Радисављевић из села Јазовик код Шапца изазвало је општу неверицу и дуго ће се препричавати у том делу Србије. Он још увек није напунио ни шездесет година, али је решио да док је жив себи направи праву, правцату „даћу“ на којој је горела свећа, мирисао тамјан и служила се панаија. Ипак, код Михаила на парастосу није било суза већ шатра, музика и ован на ражњу. А, заиграло се и коло.

„Желео сам то све да обавим за живота, нашао сам себи и гробницу, купио споменик. Ево сад обавио и даћу. Деци је остало само да ме укопају. Моје званице су породица, пријатељи, али и младићи које сам заветовао да ме укопају кад буде дошло до моје сахране. Волим весеље, музику и зато сам желео овако нешто да урадим. Сви су се редом чудили кад сам им рекао шта намеравам, али мени је срце пуно јер сам жељу себи испунио“, рекао је Михаило за РИНУ.

Фото: РИНА

Многи су му рекли како није нормалан, али шатра пуна гостију ипак доказује да је на овом свету Михаило поред деце и породице стекао и доста пријатеља који су, ма колико била чудна његова замисао, дошли да га испоштују.

„Нисмо веровали кад је рекао шта хоће да направи. Покушали смо да га одговоримо, али кад смо видели да му је то битно и да то жели да обави, дали смо му пуну подршку. Веселили смо се, а он је био одличан домаћин тако да ћемо ово свакако заувек памтити. Воли прославе и да угости људе, сличну је правио и за свој рођендан. Само што тада није било панаије и свеће“, рекао је кроз осмех Горан Радисављевић.

Фото: РИНА

Иако је све спремио за судњи дан и мислио чак и на детаље, комшије и пријатељи мисле да је испред Михаила још пуно добрих и здравих година. За њега кажу да је врхунски мајстор који шта год види, може рукама и да створи. Као таквог га познају у Јазовику, али и у околним селима. Ипак, судећи по парастосу који је одржао сам себи за живота нема дилеме да ће за њега сада чути читава Србија и вероватно ће бити један од ретких, ако не и једини који је то урадио.

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Mihailo parastos zivi mrtvac sveca panaia

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.805.633 посета
Тренутно на сајту: 290 посетилац(a)