Роми у Чачку поштују српски народ и деле судбину са њим 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Роми у Чачку поштују српски народ и деле судбину са њим
Trenutno na sajtu: 558       |       Podeli:
15.11.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Координатор за ромска питања у граду Чачку, Мирослав Митровић, јутрос се огласио поводом учесталих инцидената у којима су на разне начине
Мирослав Митровић, фото ГЗС

учествовали и његови сународници. У свом саопштењу он каже:
„Драги Чачани, поштовани суседи и пријатељи,

Последњих месеци сведоци смо шта се све прича о Ромима у нашем граду, и какве се поруке шаљу путем медија и друштвених мрежа. Углавном, мало тога лепог. У нашем друштву, истини за вољу, често се догађају инциденти и сукоби већинског српског народа са Ромима. У највећем броју случајева то нису неспоразуми на националној основи, али неко једва дочека да то претвори у расну нетрпељивост.
Сведоци смо инцидента у Улици Љубић поље 120, где су два лица претпела теже поведе, по један Србин и Ром. Дана 9.11.2018. догодио се и инцидент у Скадарској улици где је једно лице насрнуло на Рома, затим 12.11. 2018. догодио се инцидент на капији Зелене пијаце у граду, где је такође једно лице насрнуло на Рома, инцидент сличне врсте забележен је и 13.11.2018. у Гучкој улици.
На друштвеним мрежама могу се прочитати разни текстови и коментари уперени против Рома.

Молим све суграђане, било које да су вере или националности, да се уздрже од сваког инцидента, да не узимају власт у своје шаке. Такође молим суграђане, уколико се назире да ће доћи до проблема, нека то пријаве полицији.
Надам се да се овакве ствари више неће догађати и да ће се наставити саживот већинског народа и Рома.

Овај град има велику традицију у заједничком животу два народа, па су и први мешовити бракови забележени још пре скоро једног века, односно 1935. године. Зато молим грађане да не рушимо све што смо заједничким трудом стекли, дакле поверење, бројна пријатељства и заједничке породице.

Посебно молим моје Роме да не узмају правду у своје руке, већ да неправду пријаве властима. Такође, молимо оне који извештавају са инцидентних ситуација да не наглашавају префикс Ром, јер је то већ каписла за нове инциденте. Али, захтевам да се по закону казне сви који су допринели оваквим сукобима, да сви виновници одговарају именом и презименом а не својом националном припадношћу.

Роми у Чачку су мала заједница, поредећи нас са већинским српским народом, и трудили смо се да увек поштујемо тај народ и делимо заједничку судбину. Сигуран сам да ће тако, без обзира на ове последње догађаје, да остане и убудуће.”

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.106.419 посета
Тренутно на сајту: 556 посетилац(a)