Калкулације: Да ли ће опозиција превазићи поделе 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Калкулације: Да ли ће опозиција превазићи поделе
Trenutno na sajtu: 336       |       Podeli:
26.11.2017 | 0 коментар(а)



Уместо да збијају редове, опозициони лидери се готово свакодневно свађају и чашћавају ниским ударцима!

Аналитичари су сложни у оцени да су изгледи опозиције за изборни успех након последњих дешавања знатно слабији.

Подсетимо, хаотична ситуација на опозиционој сцени кулминирала је када је Срђан Шкоро напустио Покрет слободних грађана (ПСГ) и оптужио Јанковићеву жену Славицу да самовољно управља покретом, прави од њега приватно предузеће и изиграва цензора. Као шлаг на торту дошла је и жестока расправа на Твитеру између Јанковића и лидера Доста је било Саше Радуловића, коме је шеф ПСГ рекао да се „посаветује са лекаром и фармацеутом“.

Јеремић уз Јанковића

Док су на једној страни избили сукоби, на другој је дошло до учвршћивања савеза, па се тако Јеремић отворено ставио на Јанковићеву страну, чиме је дефинитивно потврдио приче да ће бити њиховог политичког савезништва.

Бојан Клачар, фото: ФоНет via Курир

Извршни директор Цесида Бојан Клачар објашњава да су бирачи опозиције збуњени, посебно они који немају чврсту страначку идентификацију.

"Овакви потреси их демотивишу пошто већ месецима очекују да се опозиција артикулише, договори се и бави се њима, а не самима собом. За успех на изборима је потребно да се опозиција бави грађанима, а не интерним проблемима. ПСГ је ослабљена преговарачка позиција, али то неће утицати на наставак преговора с Јеремићем и Ђиласом, јер ни они сами немају много других опција", каже Клачар и додаје:

Могући већи захтеви

Једино је могуће да ће сада захтеви Ђиласа и Јеремића бити већи, пошто се крај проблемима у ПСГ не назире. Очекивано, проблеми у ПСГ могу да доведу и до пада рејтинга, па је могуће да овакав сценарио погодује и неким другим странкама, пре свега ДС.

Саша Јанковић, фото: ФоНет via Курир

Саша Јанковић: Имуни смо на нападе

Јанковић је јуче био речитији када је реч о одласку његових дојучерашњих блиских сарадника, па је изјавио да опозиција не може остати имуна на нападе којима је изложена у последње време.

"У дану у коме је осуђен Младић и тукли су се мишевима у Скупштини највећа тема у медијима били смо моја супруга и ја. ПСГ нема пара за истраживање јавног мњења, али знамо сви ко има, а тај зна зашто напада баш сада, баш ПСГ и баш мене. Зато што смо ми донели нову шансу за опозицију, али пре свега Београд, а онда и Србију. А рејтинзи му одавно не иду у прилог. Поручујем му: Александре Вучићу, пусти се Славице и кукавичких сплетки, стани наспрам мене као човек и понашај се мушки и људски. Рекао сам ти, ја нећу дати да прођеш као Чаушеску због Србије, не због тебе!" поручио је Јанковић.

Бранко Радун, фото: ФоНет via Курир 

Политички аналитичар Бранко Радун каже да је опозиција сва некако конфузна.

"Свако је случај за себе, али је свакако раздробљена, подељена и слаба. ПСГ није успео ни да се конституише а већ се урушава, Вук Јеремић тек покушава да направи странку, Шешељ је годинама у паду, демократе су у потпуној кризи и питање је да ли уопште могу да прођу цензус... Свако од њих је у свом неком трагању и прављењу организације, али сви имају проблем лидерства, недостатак идеја, али и програма. Неки чак немају проблем с Вучићевим програмом, већ с Вучићем лично, а не знам какав бенефит бирачи могу имати од тога. Опозиција не успева да се издиференцира и наметне и није очекивано да ће изаћи заједно на изборе", каже Радун.

Реаговања / Шта кажу опозиционари након последњих међусобних размирица

Драган Шутановац (ДС): Кључно да се опозиција консолидује

У овом тренутку од изузетне важности је консолидација опозиције и јасан план за излазак земље из кризе. Победићемо Вучића јер смо бољи, а не зато што је он веће зло.

Драган Ђилас: Верујем у јединствену опозицију

Немам проблем да им будем тема, али верујем да ће опозиција бити јединствена и још јача после покушаја власти да је разори изнутра и споља.

Вук Јеремић (Народна странка): Будимо солидарни

Данас је мета ПСГ и Саша Јанковић, сутра ће бити неко други од нас, ми га подржавамо. Будимо солидарни и не дајмо да нас заваде, велики је посао пред нама.

Чедомир Јовановић (ЛДП): Јад и беда српске опозиције

Страшно једа се неко ко је добио 600.000 гласова на изборима утопи у јад и беду српске опозиције, да нема ниједан политички став.

Бели Прелетачевић (Лука Максимовић): Уозбиљите се

Замолио бих неозбиљне политичаре да се уозбиље. Није баш време за зезање. Не узимајте ми леба из уста, ситна деца, жена, швалерке...

Јанко Веселиновић (Покрет за преокрет): Солидарност

Пуна солидарност са ПСГ, који је мета медијских напада и појединих „опозиционара“. Битно је знати ко су кртице, али и деструктивци...

Реаговао је и владајући СНС и саопштењем:

"Да подсетимо ове професионалне лажове, од којих се не зна који је више преварио и покрао народ, да нико из СНС није рекао да њиховим покретима и странкама управљају њихове супруге, које се за све питају и троше паре од сумњивих донација на шопинг. СНС поручује Ђиласу, Шапићу, Шутановцу, Јанковићу, Јеремићу и свим осталим досовским одливцима и прилепцима да грађани од њих и не очекују да чују ништа друго осим бесмислених лажи", саопштава СНС, уз опаску да грађанима Србије остаје да им први пут поверују, јер их нико боље не познаје од њих самих.

Реаговања власти

Небојша Стефановић (СНС): Опозиција води политику сопственог џепа

Опозиција кандидује политику сопствене фотеље и сопственог џепа. Није их брига за грађане Србије. Приметићете да у деловању и Јанковића, и Шапића, и Ђиласа, и Јеремића, и Обрадовића и свих нема ни реч о програму.

Ивица Дачић (СПС): Смешни су

Ако се сада оволико свађају, шта би тек радили кад би стварно дошли на власт. То се, наравно, никада неће десити јер грађани Србије виде колико су смешни. Трагикомично је да седе, не раде ништа и свађају се на Твитеру.

Курир




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.815.084 посета
Тренутно на сајту: 337 посетилац(a)