Новоформирана задруга жена „Евгенија” чува српску традицију 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Новоформирана задруга жена „Евгенија” чува српску традицију
Trenutno na sajtu: 569       |       Podeli:
27.12.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Друштво предузимљивих жена, девојака, удавача, госпођа али и баба које гледају



унучад, саставило је у Јежевици под Јелицом, недалеко од Чачка, своје удружење „Евгенија”, наумивши да, са оним што најбоље српска жена, мајка и сестра уме да справи од биља, воћа и поврћа, начине неки посао.

Сакупиле су се синоћ у крчми „Кап весеља” у реченом селу, ухватиле у коло девојачко и тако обележиле диван скуп, свој, женски, у којем не беше никога од пратилаца.

Узели смо од тог благородног друштва по неко слово. Ево овако:

Ово удружење много значи, јер све што произведе има прилику и да пласира до купаца” рече нам Оливера Мартаћ, вредна жена из оближљег Рајца, и одборница у Скупштини града Чачка.

Оливера Мартаћ, одборница Скупштине града Чачка, фото: РИНА

Јелица Ацев рече да је ово тек почетак, те сасвим случајно се обрела ту, као становник Јежевице.

„ Ово је јако лепа ствар, прилика да се окупе жене које немају прилике да изађу негде, а уједно почетак неких заједничких активности у Јежевици који ће за циљ имати да окупи и организује жене са села”.

Јелица Ацев, члан удружења ,,Евгеније" из Јежевице, Фото: РИНА

Па овако наставља беседу:

Планирамо окупљања где ћемо представити на који начин производимо зимницу, верујем да ћемо се организовати и имати прилику да идемо на неку од екскурзија, али и да дочекамо госте овде у Јежевици. Некада је село бројило много више становника, али има потенцијал да се развија сеоски туризам”.

Повртарском и воћарском производњом. бави се Светлана Грујовић. Удружење је прилика како каже, да све оно што произведе у свом домаћинству, пронађе купце.

Светлана Грујовић, члан удружења ,,Евгеније" из Јежевице, Фото: РИНА

Удружење окупља не само жене из Јежевице већ и околних села са циљем да их анимира, да се активирају и заједничким снагама изборе да њихов рад буде вреднован. Верујем да ћемо у наредном периоду спровести неке од заједничких активности са циљем да се оснажимо и да оно што произведемо представимо широм Србије”, рече Светлана.

Данијела и Рашко Јоксић на прослави Удружења жена из Јежевице нису случајно, јер Данијелини кораци потичу управо из овог села.

Данијела Јоксић оснивач удруженја са супругом Рашком, Фото: РИНА

Мој тата је из Јежевице, а и супруг је из овог краја. Иако живимо у Београду ово је прилика да се сви скупимо и да оживимо село, подигнемо на ноге. Морамо да се сналазимо да жене активирамо и да пронађу начин да се економски оснаже. Подршка супруга је најбитнија, а значај Удружења је немерљив, пре свега за жене које су незапослене”- вели Београђанка Данијела, потекла из Цвијићеве улице у средишту српске престонице.

А Рашко је домородац, некадашњи фудбалер чачанског Борца, и има само лепе речи за свог клупског друга Милуна Тодоровића, који је данас градоначелник Чачка.

Драгана Нешовић води се мудрушћу: кад се хоће, све се може.

Ово је почетак и верујем да ћемо успети. Примарна ми је сточарска производња, од 2005. године имам фарму крава, а производња млека нам је сада приоритет. У удружењу нас тренутно има око 30 жена и верујем да ћемо село кроз Удружење представити у најлепшем светлу. За сада, производња млека није исплатива, али одрађујемо све, у оквиру породице од девет чланова у којој свако има своја задужења”.

Драгана Нешовић, члан удружења ,,Евгеније" из Јежевице, ФОТО: РИНА

Наташа Вујашевић, чланица Удружења „Евгенија” каже да је идеја потекла из чињенице да покрене друштвени живот жена, које су се сада удаљиле једне од других.

Наташа Вујашевић, члан удружења ,,Евгеније" из Јежевице, фото: РИНА

„ Упркос послу које су и раније имали у кући, на њиви и око куће, жене су имале вољу да се друже, попију кафу и поричају, то се сада изгубило. Морамо пре свега омогућити квалитетнији друштвени живот жена, да имају прилику да путују и да на тим путовањима остваре комуникацију са будућим купцима њихових производа. Уједно, да и оне остваре међусобну сарадњу која се огледа у томе да им купци долазе у домаћинства како би куповали њихове производе. Удружење за сада окупља жене из Јежевице, Бањице и Рајца, а верујем да ће се и остале жене укључлити и подржати ове активности.”

Деда Мраз на оснивању удружења у Јежевици, фото: РИНА

То су, ето, неке умне речи наших мајки, сестара, девојака и сусетки, изречене у једној лепој зимској ноћи у којој нико никога није погледао попреко. Лепо је било гледати српско коло у којем се за руке дохватило 50 наших земљакиња од 20 до 70 година. Нека им буде на срећу, хвала Рашку Јоксићу што нас је позвао на овакав догађај.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak jezevica zadruga zene evgenija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.152.582 посета
Тренутно на сајту: 569 посетилац(a)