Странци држе 80 одсто извора воде у Србији 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Странци држе 80 одсто извора воде у Србији
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
03.09.2017 | 0 коментар(а)



Процењује се да трећина изворишта воде у Србији користи за пласман на тржиште, а готово 80 одсто флаширане воде из српских извора производе фабрике које

су у рукама страних компанија, пишу Вечерње новости.

Лист наводи да је у Србији регистровано око 300 разлилчитих типова минералних, термалних и термоминералних извопришта вода из којих сваке секунде излази 1.500 литара, од којих се искористи око три одсто, а остатак одлази у реке. Уједињене нације сврстале су Србију на листу првих 50 земаља у свету које располажу великим резервама здраве и питке воде.

Према неким истраживањима, 90 одсто ресурса пијаће воде које су дате под концесију или приватизоване контролишу компаније из – Немачке, Француске, Холандије и Америке.

Комисија УН сврстала је нашу земљу на листу првих 50 земаља у свету које располажу великим резервама здраве и питке воде. Како стручњаци из ове области, међутим, тврде, ни за једну земљу није препоручљиво да највећа изворишта, као стратешки неопходна, продају странцима. И да свака земља треба да управља својом водом.
Да је таква продаја била национални промашај, за наш лист наглашава и Горан Триван, министар за заштиту животне средине.

“Недопустива је било која форма препуштања контроле и управљања извориштима пијаће воде странцима, било да је реч о продаји или давању концесија. Наша држава је та која у својим рукама мора да има потпуну контролу и право управљања тим ресурсом који је питање нашег опстанка. Ако држава не контролише изворишта пијаће воде, онда не контролише најважнији национални ресурс”, каже Триван за “Новости”.

Да никако није добро да домаћим извориштима управљају странци и да је апел министра Тривана оправдан сматра и др Ратко Бајчетић, стручњак из области водопривреде.

“Водни ресурси, дакле оне доступне количине вода у свим облицима, стањима и статусима третирају се као јавно добро од општег значаја и у власништву су Републике Србије. Када се пређе одређена граница експлоатације или на било који начин угрози извориште, вода као обновљиви природни извор то престаје да буде”, објашњава саговорник.

У власништву домаћих фирми остала је фабрика минералне воде “Хеба” из Бујановца. Продата је у новембру 2008. године, за 2,5 милиона евра, предузећу “Нектар” из Бачке Паланке, као и прокупачки “Милан Топлица”. У домаћем власништву је и “Вода вода”.

Извор Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.237.267 посета
Тренутно на сајту: 453 посетилац(a)