Од 1. јануара јефтиније услуге и рад извршитеља 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Од 1. јануара јефтиније услуге и рад извршитеља
Trenutno na sajtu: 527       |       Podeli:
06.12.2019 | 0 коментар(а)



Извршитељске услуге ускоро ће бити знатно јефтиније пошто је Министарство правде израдило текст нове тарифе за јавне извршитеље,

која ће се примењивати на поступке покренуте после 1. јануара 2020. године, пишу београдски медији.

Према њиховим наводима, новим тарифама је драстично редукован број одлука које ће јавни извршитељ моћи да наплаћује, али и смањен број радњи које ће тарифирати.

Предвиђено је да ако дужник плати дуг у року од осам дана од пријема решења о извршењу, накнада извршитељу умањује се за 60 одсто.

Такође, ако се дужник добровољно исели у року од 30 дана, извршитељ нема право на накнаду за успешно спроведено извршење.

Извршитељ више неће моћи да наплаћује решење о извршењу у оним предметима у којима он, а не суд, одлучује о предлогу извршења.

Такође, неће моћи да тарифира прибављање оних података који су доступни електронским путем, а Правосудни информациони систем, омогућава електронско повезивање извешитеља са различитим базама података других државни органа, нпр. са базом МУП, о пребивалишту.

Јавни извршитељ, такође, неће моћи да тарифира ни одржавање електронске продаје непокретности и покретних ствари.

Уједно биће смањени и трошкови достављања и других појединачнијх радњи.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је за београдске медије да се од 1. јануара очекује доста повољнији положај дужника него што је био до сада, док се контрола над радом јавних извршитеља повећава.

Како је објаснила, нове измене закона онемогућиће нагомилавање трошкова дужника.

„Тако, за дуг за комуналне услуге до 5.000 евра, више неће моћи да се прода једина непокретност физичког лица. Извршитељи неће моћи да узимају две трећине плате и пензије, односно половину за минималце, а од извршења је изузета и сва додатна финансијска подршка породицама и деци", рекла је Кубуровић.

Како преносе "Новости", она је навела да се од марта уводи е-аукција као нови транспарентан и фер начин јавне продаје непокретности дужника, како би се избегле могуће малверзације.

Кубуровић је за "Блиц" рекла да је Министарство правде, заједно са изменама закона, радило и на изменама тарифе, које ће знатно смањити трошкове које може да наплати јавни извршитељ, док се одређене радње више неће ни наплаћивати.

Она је истакла да се настојало да се новим тарифником спречи да трошкови наплате малих дугова прерасту висину главнице дуга.

„Тако, на пример, за радње које извршитељ данас може да изврши електронски ’’на клик’’ апсолутно нема никаквог основа да буду наплаћиване. ЦИљ нам је да се извршни поступак што више води у електронској форми, чиме ће се додатно сманивати и његови трошкови, а то значи и мање трошкова за грађане и привреду", објаснила је она.

Овај тарифник ступиће на снагу истовремено када и нови Закон о извршењу и обезбеђењу, којим је такође смањен простор за неосновано увећавање трошкова извршног поступка на терет дужника, наводе "Новости".

Према садашњим тарифама, подсећају, извршитељи наплаћују од 1.800 до 500.000 динара.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.203.419 посета
Тренутно на сајту: 527 посетилац(a)