Годишњица Колубарске битке 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Годишњица Колубарске битке
Trenutno na sajtu: 716       |       Podeli:
03.12.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Поводом обележавања годишњице Колубарске битке на спомен бисту

Живојина Мишића, Ђенерала Терзића, споменик 1300 каплара и на спомен обележја у Бољковцима, данас су венце ће положили Лазар Николић, председник Скупштине општине Горњи Милановац,  представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, као и представници Војске Србије.

Колубарска или Сувоборска битка је најзначајнија битка између војске Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом светском рату. Вођена је у новембру и децембру 1914. године на фронту од преко 200 км на простору долине реке Колубаре, обронцима планине Сувобор и обронцима планине Маљен. Окончана је успешном противофанзивом коју су извеле снаге Прве армије под командом генерала Живојина Мишића, против бројније и боље опремљене аустроугарске војске, у тренутку када је цео свет очекивао вести о капитулацији Краљевине Србије.

„Веома је важно неговати традицију и чувати сећање на овакве догађаје. У питању су два битна аспекта Колубарске битке, први  да Аустро-угарска војска није успела да покори  Краљевину Србију у том тренутку иако је све указивало на то. Други је војни аспект , ова битка је ушла у уџбенике ратовања , чувеном контра офанзивом коју је спровела  српска војска предвођена тада генералном, касније војводом Живојином Мишићем. Све је говорило да ће бити поражена, ипак подигла се из пепела и то јесу најважнији разлози због чега треба обележавати данашњи дан”, истакао је Лазар Николић, председник СО Горњи Милановац.

У тренутку када су европске телеграфске агенције очекивале вести о слому српске војске и када је В аустроугарска армија приређивала свечану параду у Београду, отпочела је велика противофанзива целокупне српске војске. Након велике артиљеријске припреме 3.децембра 1914. године у 7:00 отпочиње напад. Аустроугарске трупе су у потпуности изненађене, јер су сматрале да је српска војска неспособна и за одбрану, а камоли за противудар, па су биле приморане на повлачење. Само током борби 3. децембра заробљено је три официра, 400 подофицира и војника и четири топа са 1000 граната.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GORNJI MILANOVAC KOLUBARSKA BITKA GODISNJICA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.179.042 посета
Тренутно на сајту: 717 посетилац(a)