Берба малине у западној Србији 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Берба малине у западној Србији
Trenutno na sajtu: 541       |       Podeli:
27.11.2017 | 0 коментар(а)



Пожега - Овог лета због суше, берба малине је завршена знатно раније. Ипак, у појединим малињацима у околини Пожеге,



плодови црвеног злата увелико се беру. Раде Пејић из пожешког села Засеље, малину гаји на површини од око пет хектара. Већину засада чини сорта херитиџ, која у односу на виламет касније стиже, а и мање је подложна вирусима.

"Ова малина је величине микера, има довољан проценат шећера и суве материје. За разлику од полке, која је исто јесења малина, али нема то што има херитиџ", каже Пејић.

Сезона бербе херитиџа траје од маја до почетка децембра, не замрзава се, већ се свежа дистрибуира трговинским ланцима. За овом врстом малине потражња је велика, а цена је далеко већа у односу на друге сорте.

"Исплати се гајити ову малину и мислим да ћемо проширивати засаде. Планирамо да је садимо у пластеницима како би продужили бербу и у децембру", рекао је Пејић.

Берба малине током јесени добра је прилика да сезонски радници додатно зараде. Радници дневно наберу око 1.200 килограма.

"Исплати се, зарадимо негде око 60.000 месечно примања, некад и више у зависности колико се ради. Мало је незгодно због врућине и хладноће, али преживи се све", прича Мирјана Станковић из Пожеге.

Сорта малине херитиџ веома је заступљена на подручју Севрне и Јужене Америке.

"Међутим, у последње време због неких све учесталих и различитих захтева тржишта, чак и у Чилеу и Америци удео сорте у засадима малине херитиџ се смањује и све више се замењује сортама као што су микер од једнородних, а од двородних постоји читава група сората које се могу гајити", изјавио је Александар Лепосавић из Института за воћарство Чачак.

Процене су да се малина у Србији гаји на површини од око 14.000 хектара. Најзаступљенија је сорта виламет, а затим микер и херитиџ.

Глас западне Србије

У наставку погледајте прилоге продукције Глас западне Србије емитоване на телевизијама Пинк и О2

од 25:13 до 27:31




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.265.561 посета
Тренутно на сајту: 541 посетилац(a)