– ништа од овога није заобишло српске воћаре и повртаре. Временски (не)услови десетковали су род свега што расте у фабрикама под отвореним небом, па је сада то све стигло на наплату. Цене на пијачним тезгама дупло су скочиле, па су све прилике да ће ове године ајвар бити папрен, али не због тога што је паприка љута, већ зато што је њена цена висока.
„Килограм паприке креће се од 50 до 150 динара, парадајза од 80 до 120 и то је дупло више него прошле године, кад се килограм парадјза могао купити за 50 динара. Понуда је смањена, самим тим потржања већа што је условило пораст цена на територији читаве Србије. Домаћице које се одлуче да ове године кући спремају зимницу, мораће да издвоје поприлично више новца”, каже за РИНУ Вера Робајац из Чачка, која већ годинама има тезгу на пијаци.
Оно што је докусурило пољопривреднике западне Србије на самом крају сезоне, јесте несташица воде па нису могли ни да заливају оно што је родило. Због тога ни квалитет плодова није задовољавајући. Такође скочиле су цене репроматеријала, што је још један разлог због ког су цене скочиле и немају намеру да иду силазном путањом.
„То нам је што нам је. Не треба се очекивати драстичан пад цена како време буде пролазило, као што је то био случај неких претходних година. Велико је питање шта ће бити и наредних сезона, јер је евидентно дошло до климатских промена које ће утицати на количину и квалитет воћа и поврћа. За сада се грађани нису жалили због високих цена. Припреме за зимницу су већ кренуле, а највеће интересовање традиционлано почиње у септембру“, рекла је Вера.
Килограм парадајза уместо 50 сада је 120 динара, фото: РИНА
Временским непогодама највише су ове године погођене кајсије, шљиве, парадајз и кратсавац и њихов род је преполовљен. Откупне цене овог воћа и поврћа због тога су дупло веће, а велика потражња за српским воћем је на европском и светском тржишту, услед несташице на глобалном нивоу.
РИНА / ГЗС