Синдикат новинара Србије (СИНОС) упутио је писмо председници Владе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Синдикат новинара Србије (СИНОС) упутио је писмо председници Владе
Trenutno na sajtu: 444       |       Podeli:
27.10.2017 | 0 коментар(а)



Синдикат новинара Србије (СИНОС) са великом забринутошћу прати стање на медијској сцени Србије

и због тога су упутили писмо председници Владе Србије у коме наводе да очекују да буду позвани на састанак који је најављен током расправе у Народној скупштини.

,,Ми инсистирамо на успостављању социјалног дијалога и потписивању гранског колективног уговора који ће штитити све запослене у медијској делатности. То је европски стандард који јавно промовишу сви медијски послодавци, али га у својој кући, под претњом отказа онима који желе синдикално да се организују - забрањују.

Синдикат новинара Србије има свог представника у Радној групи за израду нове медијске стратегије и захтева следеће:

1. Да питање успостављања социјалог дијалога буде део медијске стратегије. СИНОС предлаже да постојање синдикалне организације и колективног уговора код послодавца буде један од критеријума на конкурсу за суфинансирање пројеката у јавном иформисању. Овај наш предлог подржан је на седници Регионалне конференције Еврпске федерације новиара (ЕФЈ) и Светске федерације новиара (ИФЈ) чији је домаћин октобра 2015. године у Београду био СИНОС и на којем су учествовали представници Удружења новинара Србије (УНС) и Независног удружења новинара Србије (НУНС).

2. Инсистирамо да новинарски и медијски синдикати имају једнак третман са осталим новинарским и медијским удружењима у раду свих тела у вези са медијском делатношћу, на начин како је то регулисано у европским земљама као и у региону.

3.Остајемо при ставу да је неопходно формирање регионалних и локалних јавних сервиса како је било предложено Медијском студијом из 2009. године и Медијском стратегијом из 2013. године.

4. Став СИНОС-а је и да Србија треба да има националну новинску агенцију Тањуг.

5. Будућа медијска стратегија треба да ускрати могућност компанијама из „оф-шор“ зоне да буду власници медија у Србији.

6. Транспарентност финансирања медија подразумева и јавни регистар свих донатора, како домаћих , тако и страних.

7. Када је реч о пројектном финансирању, сматрамо да се морају јасно прецизирати критеријуми за доделу буџетског новца, као и појам „медијски експерт“.

Израда нове медијске стратегије за СИНОС је од судбинског значаја и зато излазак представника појединих медијских удружења и социјација из Радне групе види као опструкцију оних који су најодговорнији за хаотично стање у медијима и изузетно тежак положај новинара и медијских радника”.

Драгана Чабаркапа, председница СИНОС

У Београду, 27.10.2017.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.444.982 посета
Тренутно на сајту: 445 посетилац(a)