Љубав у малињаку 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Љубав у малињаку
Trenutno na sajtu: 460       |       Podeli:
22.04.2017 | 0 коментар(а)



Косјерић - Већ неколико година априлски снег причињава штету у малињацима и воћу у Западној Србији, а произвођачи су сагласни да је ово пролеће,

ипак најхладнија. За брдовите крајеве у општини Косјерић малине нису само извор прихода за мештане већ и разлог који у села са претежно старачким домаћинствима доводи младе.

Друга половина априла. У Варди - планинском селу на 800 метара надморске висине - озеленели малињаци под снежном мећавом. Црвено воће пре три године повезало је то село у косјерићкој општини са плодном Гружом, а дом Јовановића постао је богатији за још једног члана домаћинства - Рељу.

"Дошла сам 2014. године у бербу малина овде, са другарима из Крагујевца и овде сам упознала газдиног сина, мислим сад је он газда, Мирка и тад сам и остала", каже Јована Јовановић, житељка Варде.

Берба малина за момце у брдовитим крајевима општине Косјерић прилика је за нова познанства, можда и са будућом невестом. Мирко Јовановић је ту прилику искористио, али стрепи од последица "зимске идиле" у пролеће.

"Сад ово што се дешава јуче и данас, овако снег, тешко да ће да буде добро за становнике ових крајева", каже Мирко Јовановић, житељ Варде.

"Већина је са стране девојке долазило. Овде је богами тешко, још сам малина ако нас уништи онда је катастрофа", каже Милан Лукић, младић из Варде.

Већина малињака је осигурана, али не од снега и мраза у пролеће. Владе Николић каже да се ове године једна осигуравајућа кућа одлучила да прати климатске промене, па ја осигурао воћњак од априлског снега и мраза.

"Дванаест и по тона осигураних малина и две тоне купина негде око 310 хиљада динара. То је основно осигурање од града и допунско од мраза и снега", каже Владе Николић, председник удружења "Црвено злато" Косјерић.

То је новина у осигурању, па су воћари још неповерљиви и чекају проценитеље и реакцију осигуравајуће куће са којом је, за сада, осам произвођача из Косјерића склопило такав уговор. Можда ће такав вид гаранције, нежењама омогућити да ипак привуку невесте.

Извор: РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.736.495 посета
Тренутно на сајту: 461 посетилац(a)