Уместо крава или оваца деда Радосав узгаја калифорнијске глисте које му доносе чисту зараду 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Уместо крава или оваца деда Радосав узгаја калифорнијске глисте које му доносе чисту зараду
Trenutno na sajtu: 488       |       Podeli:
24.11.2021 | 0 коментар(а)



Косјерић – Иако загазио у позне године за деду Радосава Марковића из села Ражана код
Невероватан бизнис Радосава из Косјерића, он је власник једне од најнеобичнијих фарми у Србији, фото: РИНА

Косјерића може се рећи да је један од најиновативнијих фармера у Србији. Док његови вршњаци узгајају краве, овце и кокошке Раћо има калифорнисјке глисте и то не било какве већ оне које дају квалитетан хумус. Каже да га јер рад одржао, па му није тешко да сате проводи у глистењаку. Овим необичним послом почео се бавити сасвим случајно и то након што је гледао емисију на телевизији у ком је било речи управо о хумусу направљеном од стране калифорнијских глиста.

"То ми је деловало примамљиво, али многи су ме тада гледали несхваћено. Није им било јасно ни шта је то, ни како функционише. Предложио сам пријатељу да од тога можемо направити чудо, док су нас комшије гледале радознало и питали зашто се не бавимо неким нормалним послом. Набавили смо већу количину калифорнијских глисти из Брчког и почели производњу хумуса за домаћинства, што се након неког времена показало као одличан потез“, рекао је за РИНУ Марковић.

Иако је сваки почетак тежак од своје идеје није одустао, капацитете је ширио и данас може да се похвали да је број легла калифорнисјких глиста у његовом домаћинству чак 100 и да сам може да произведе и до 350 литара хумуса. Иако захтева доста рада каже да овакав вид производње није чест у нашој земљи и да може бити одличан пословни потез за млађе пољопривреднике који имају воље и елана да се упусте у нове изазове.

Фото: РИНА

„Хумус калифорнијских глиста представља врло квалитетно органско ђубриво које се добија прерадом органског отпада, као што су остаци воћа, поврћа, лишћа, стајњака, остатака хране. Узгајају се у зрелом стајњаку којег разлажу при исхрани, а остатак који не усвоје у организму избацују као хумус. Оно што је важно јесте да он увек има добру откупну цену, а потражња је задовољавајућа. Ово ђубриво нема никакав мирис нити има хемијске додатке и одличан је за оне који желе на органски начин узгајати поврће, воће или цвеће. Глистењак можете и сами направити ако набавите легло калифорнијских глиста“, открива деда Радосав.

Овако произведено ђубриво побољшава структуру тла, али и садржи много већу количину корисних бактерија и микроба који позитивно утичу на развој и квалитет саме биљке. Глистењак као основно ђубриво се користи и као део супстрата за производњу расада и садница, али и за прихрану биљака током целе године.

Фото: РИНА

„Калифорнијске глисте су попут вредних радника који раде на малим фармама. Веома су профитабилне и могу да произведу велике количине хумуса на годишњем нивоу. Лако се размножавају, па тако на тим малим фармама из дана у дан имате све више радника који уствари делају за вас. Једна глиста излеже око 20 нових глистица. Нису захтевне и могу се узгајати како на отвореном, тако и на затвореном простору. Од опреме најважније је да имате добра колица да довозите стајњак, канту за заливање и лопату“, објашњава Радосав.

Оно што би свакако био мотив више да се упустите у авантуру и сами формирате своју малу фарму јесте чињеница да органска производња постаје све заступљенија у Србији и у свету, па продукти добијени уз помоћ хумуса калифорнијских глиста постају све траженији и самим тим дефицитарни на домаћем, али и на европском и светском тржишту.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KOSJERIC GLISTE BIZNIS HUMUS

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.490.322 посета
Тренутно на сајту: 489 посетилац(a)