Овде се гости осећају као код своје куће: Чуваркућа са Рудника, синоним гостопримства српског домаћина 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Овде се гости осећају као код своје куће: Чуваркућа са Рудника, синоним гостопримства српског домаћина
Trenutno na sajtu: 746       |       Podeli:
29.09.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Села широм Србије током пандемије ковида потпуно су оживела, а сеоска туристичка домаћинства попут Чуваркуће
Овде се гости осећају као код своје куће: Чуваркућа са Рудника, синоним гостопримства српског домаћина , Фото: ГЗС

на падинама планине Рудник свакодневно су примали госте из читаве Србије, жељне мира и тишине. Судећи по резервацијама домаћих и страних гостију, летња сезона за оне који се баве сеоским туризмом више је него успешна.


Гости се у Чуваркући дочекују са врућом погачом, Фото: ГЗС

За Биљану Милосављевић одмора нема, само што је испратила госте из Босне и Херцеговине и Македоније, пристигли су нови, из Војводине.

Јагњеће сармице и гибаница неизоставне су на трпезама, Фото: ГЗС

У богату понуду Чуваркуће уверили су се прошле сезоне, а њу пре свега чине традиционална српска јела по којима је Чуваркућа итекако препознатљива у целој Србији.


Фото: ГЗС

" Нема те манифестације на коју су ме позвали да се нисам одазвала, као амбасадор овог краја увек се трудим да рудничко таковски крај представим у најлепшем светлу. Природне лепоте планине Рудник, али и традиционална српска храна попут чувене шнеаре неизоставна је на нашој трпези као и млечни производи, гибаница, проја, сарме , пасуљ , али и јагњеће и прасеће печење.

 На трпези обавезна и торта, по старинском рецепту, Фото: ГЗС

Када је реч о слатким посластицама, увек је присутна шнеара , али и торте попут Габон за коју имам посебан рецепт и нема тог госта који се није одушевио и тражио парче више", каже Биљана Милосављевић, власница сеоског туристичког домаћинства Чуваркућа на Руднику.


Фото: ГЗС

Поред домаће хране, спој традиционалног и модерног уклопљен је у туристичку понуду , па је гостима поред уређених соба апартманског типа, од ове године на располагању и брвнара .


Брвнара је постала права атракција, Фото: ГЗС

Брвнара је прилагођена потребама савременог госта, али је сачувала аутентичност. Ове сезоне показало се да гости највише желе да преспавају у оваквим просторијама, попут брвнара тако да нам је у плану да , када се стекну услови, прилагодимо најстарију кућу на Руднику , у нашем дворишту за госте.


Гости се радо враћају у Чуваркућу, а долазе из свох крајева Србије, Фото: ГЗС

" Кућа је из 1822.године и неопходно је да сачува аутентичност, а да се прилагоди госту који жели да преспава у њој. За сада је ово још увек идеја, јер су неопходна већа финансијска средства, али не одустајем, спаваће се на сламарици и гости ће имати прилику да на јединствен начин пропутују по прошлости", каже Биљана.


Двориште Чуваркуће више пута је освајало престижне награде, Фото: ГЗС

Двориште које је више пута освајало престижне награде за најлепше с правом носи тај епитет, јер Биљана га са посебном пажњом уређује , додавајући му стално неке новине.
Ове године, награду за најлепше уређено двориште категорисаног домаћинства припало је управо Чуваркући. Бригу о њему , некада преузму и гости.


Потенцијале сеоског туризма на планини Рудник на време су препознали Милосављевићи, Фото: ГЗС

Ружа ветрова, прегршт планинских извора са здравом пијаћом водом , борова и храстова шума , стазе здравља , али и традиционална српска храна, све је то уклопљено у богату туристичку понуду оних који су попут Чуваркуће искористили потенцијале које планина Рудник има у изобиљу и учинили себе видљивим на туристичкој мапи Србије .

 

 

 

 

ГЗС 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MILOSAVLJEVICI RUDNIK BILJANA CUVARKUCA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.029.903 посета
Тренутно на сајту: 747 посетилац(a)