Идеални услови за узгој пастрмке на реци Петници 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Идеални услови за узгој пастрмке на реци Петници
Trenutno na sajtu: 501       |       Podeli:
27.01.2020 | 0 коментар(а)



Ужице, Пожега - У селу Потпећ, на пола пута између Ужица и Пожеге, на реци Петници, која је дугачка свега два

километра, налази се више од 20 рибњака у којима се узгаја калифорнијска пастрмка. Узгајање рибе на овој реци у хладним данима није баш лако, али се узгајивачи сналазе.

Домаћинство Тодоровић из Потпећа већ 35 година на реци Петници има свој рибњак. Традицију узгајања калифорнијске пастрмке од оца Зорана наследио је Ненад. Њихов рибњак је скоро на самом изворишту реке Петнице.

- Спољна температуре нема утицаја на пастрмку, али зато температуре воде има јак утицај. Температура воде у реци Петници је око девет степени, мада зна да падне и на шест степени, али никада не леди. Када падне тако ниско, онда риба неће да једе. Због тога рибу хранимо са јачом храном, додајем храну са више масти. Има готова храна да се купи у гранулама богата протеинима и мастима италијанског произвођача - објаснио је Ненад Тодоровић.

Каже да лети, када су врућине и температура воде порасте до 13 степени, да је масна храна на минимуму, јер риба добија сало и може доћи до срчаног удара.

- Због таквих услова и зими и лети имамо идеалне услове за узгајање калифорнијске пастрмке - додао је саговорник Агроклуба.

Први рибњак у домаћинству Тодоровић подигао је Зоран са својим оцем Божом.

- Некада су отац и деда направили два мања рибњака са калифорнијском пастрмком за своје потребе. Од пре две године додао сам још два већа рибњака. У њима су калифорнијске пастрмке различитих величина. Гаји се млађ од 10 грама, па на даље. Потребно је шест месеци да дође до конзумне пастрмке. Како расту, пребацујемо их у друге базене, а и исхрана се мења - додао је Ненад.

Наводи и да је то само почетак његовог озбиљног рада. Планира да направи мрестилиште и да производи калифорнијску пастрмку у великим количинама.

ГЗС/ Извор: Агроклуб




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.300.078 посета
Тренутно на сајту: 502 посетилац(a)