и као дипломирани економиста окуша се у једној потпуно другачијој причи. Одлучио се да на сеоском имању почне са узгојем јапанских препелица.
“Још пре 18 година, кад сам размишљао шта би то могла бити моја додатна делатност, знао сам да ће то бити нека врста производње хране. Док сам ја већао и размишљао, доктори су ми установили мањак гвожђа у крви и предложили да пијем препеличија јаја, тако да је одлука пала на узгој ових птица”, каже Никола.
Јаја од јапанске препелице прво је производио за потребе своје породице, а неки од првих купаца биле су му и комшије. Данас Никола има неколико фарми препелица у Србији и две у Црној Гори. А, све почиње из Гуче где је сместио инкубаторе за око две хиљаде јаја.
Никола Драганић, фото: Глас западне Србије
“Ово ће бити прве јасле јапанских препелица у свету. Место где се оне изводе, бораве око 17 дана и иду даље. Прерадио сам старе ормаре, и ту их држим, уградио сам им грејаче и убацио термостат тако да имају све потребне услове да се овде развијају”, о свему је размишљао Драганић како би његов посао са јапанским препелицам био што успешнији.
Његова рачуница показала је да се узгој препелица исплати за шест месеци. Мало је послова код којих од уложених 4500 динара, може да се заради 24 000 месечно од 100 препелица.
“Исплативост се огледа у малом утрошку хране, јер препелица да би снела 90 јаја, поједе нешто мало више од 2 килограма хране. Јако је зхвална птица, мало једе и не треба јој много простора”, истиче Никола и охрабрује младе да се упусте у посао производње хране, јер како он каже, ту лежи будућност.
Фото: Глас западне Србије
Препеличја јаја богата су витаминима, гвожђем, фосфором, цинком и важним аминокиселинама, а по својој храњивости препеличје јаје замењује пет кокошијих, па се са разлогом каже за богату трпезу – било је свега, па и јаја од препелице.
Глас западне Србије