Узгој препелица – посао будућности 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Узгој препелица – посао будућности
Trenutno na sajtu: 522       |       Podeli:
01.08.2018 | 0 коментар(а)



Гуча - Никола Драганић имао је храбрости да напусти посао еконимисте, оде из Београда, досели се у Драгачево

и као дипломирани економиста окуша се у једној потпуно другачијој причи. Одлучио се да на сеоском имању почне са узгојем јапанских препелица.

“Још пре 18 година, кад сам размишљао шта би то могла бити моја додатна делатност, знао сам да ће то бити нека врста производње хране. Док сам ја већао и размишљао, доктори су ми установили мањак гвожђа у крви и предложили да пијем препеличија јаја, тако да је одлука пала на узгој ових птица”, каже Никола.

Јаја од јапанске препелице прво је производио за потребе своје породице, а неки од првих купаца биле су му и комшије. Данас Никола има неколико фарми препелица у Србији и две у Црној Гори. А, све почиње из Гуче где је сместио инкубаторе за око две хиљаде јаја.

Никола Драганић, фото: Глас западне Србије

“Ово ће бити прве јасле јапанских препелица у свету. Место где се оне изводе, бораве око 17 дана и иду даље. Прерадио сам старе ормаре, и ту их држим, уградио сам им грејаче и убацио термостат тако да имају све потребне услове да се овде развијају”, о свему је размишљао Драганић како би његов посао са јапанским препелицам био што успешнији.

Његова рачуница показала је да се узгој препелица исплати за шест месеци. Мало је послова код којих од уложених 4500 динара, може да се заради 24 000 месечно од 100 препелица.

“Исплативост се огледа у малом утрошку хране, јер препелица да би снела 90 јаја, поједе нешто мало више од 2 килограма хране. Јако је зхвална птица, мало једе и не треба јој много простора”, истиче Никола и охрабрује младе да се упусте у посао производње хране, јер како он каже, ту лежи будућност.

Фото: Глас западне Србије

Препеличја јаја богата су витаминима, гвожђем, фосфором, цинком и важним аминокиселинама, а по својој храњивости препеличје јаје замењује пет кокошијих, па се са разлогом каже за богату трпезу – било је свега, па и јаја од препелице.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.109.590 посета
Тренутно на сајту: 522 посетилац(a)