Хајдучки ћевап јединствен је српски специјалитет и срема се само у Драгачеву, од гурманлука се не одустаје ни на плус 40 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Хајдучки ћевап јединствен је српски специјалитет и срема се само у Драгачеву, од гурманлука се не одустаје ни на плус 40
Trenutno na sajtu: 503       |       Podeli:
26.06.2021 | 0 коментар(а)



Лучани - Када су се српски хајдуци одметали у шуме и борили против Османлија јако им је важно било у бој
Хајдучки ћевап је јединствени српски специлаитет, Фото:РИНА

кренути пуног стомака, зато су са собом носили све што им је неопходно за добар залогај. Тако је настао специјалитет по ком се, осим трубе, надалеко препознаје Драгачево. Мештани кажу да ко једном проба хајдучки ћевап, заборавља на све друге деликатесе са роштиља, преноси агенција РИНА.

„Спецјелитет је добио назив по хајдуцима, јер нису имали много времена да спремају, а требала им је јака храна како би имали снаге за важне борбе. Хајдучки ћевап је препознатљив највише у драгачевском крају и можда једино место у Србији где се прави, док у другим деловима земље готово да нису ни чули за овакав гурманлук"казао је за РИНУ, Владимир Ћурчић идејни творац манифестације "Хајдук фест".

Мајстори свог заната откривају тајну како се хајдучки ћевап прави, али и наглашавају да нигде не може да испадне толико добро као у Драгачеву. Најбитнији састојак је свињско месо и то од врата, а по могућуству најбоље је да свиња има око 120 килограма.

"Месо спремамо тако што га пацујемо претходног дана, тачније стављамо у зачине са уљем, соли, бибером и алевом паприком и остављамо га да лежи па потпуно хладној температури. Након тога ваљамо га у смесу која се састоји од пројиног и пшеничног брашна, алеве паприке и додатног бибера. Качи се на мангало где се окреће на јакој ватри i и ту се показује сва вештина мајстора да испече добро и да не сагори. Спремање хајдучког ћевапа је јако једноставно што се тиче и састојака и није потребно пуно времена, а укус је непоновљив", рекао је Ћурчић.

Колики су Срби заправо гурмани доказује и чињеница да иако су температуре скоро у плусу читавих четрдесет степени, то их није спречило да се на традиционланој манфестацији у Гучи окупе у великом броју и покажу своје умеће. Принцип спремања хајдучког ћевапа код свих је исти, а победника одлучују само ситнице.

"Желимо да очувамо нешто што је пре свега наше домаће, а затим добро и укусно. Ова релативно млада, трећа по реду манифестација, отпочела је са идејом да се одржи традиција припреме хајдучког ћевапа, као драгачевског специјалитета. У кулинарском надметању ове године учествују бројне екипе из Драгачева и окружења" закључио је Владимир.

Ко се усуди да проба ову хајдучку калоријску бомбу добро ју је помешати са алевом паприком и домаћом љутом, погодно би било да то буде драгачевска шљивовица, а онда остаје само да се помолите да не скочи притисак.

РИНА/ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Hajducki cevap najpoznatiji srpski gurmanluk festival dragacevo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.423.630 посета
Тренутно на сајту: 503 посетилац(a)