Бела недеља пред Васкршни пост 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Бела недеља пред Васкршни пост
Trenutno na sajtu: 520       |       Podeli:
22.02.2017 | 0 коментар(а)



Топола - Последња недеља пред велики Васкршњи пост зове се Бела недеља пред Васкршни пост

Народна веровања повезивала су период поклада са обредима који симболично штите од злих сила, а у недељи пред пост заправо се испраћала зима и призивала плодна и берићетна година.

Ови обичају још увек живе у неким селима у општини Топола.

Некада су током целе недеље ишле маскиране поворке, углавном старијих људи, певало се испред кућа, како би их домаћини даровали месом, колачима и обавезно јајјима.

Верује се да уколико им се дарују јаја, коке ће носити током целе године. Обичај је да се не улази у кућу. Данас се овај обичај везује углавном за децу и може се рећи да је то њихов празник.

Деца се маскирају, облаче у различите костиме. Лице је прекривено па врло често због дугих сукњи или хаљина долази до саплитања.

Деца долазе до капије и узвикују уз лупкање штапом "домаћине". Карактеристично је што деца никако не смеју дозволити да их домаћин открије и види лице као ни да пуно прича са њима, јер их и по гласу може открити. Деца се посебно радују, јер поред маскирања ту је и корпа пуна дарова.

Глас западне Србије/М. Лазаревић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.229.227 посета
Тренутно на сајту: 519 посетилац(a)