Још једна потврда снажне подршке Владе Републике Србије у реализацији пројеката важних за Ужице 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Још једна потврда снажне подршке Владе Републике Србије у реализацији пројеката важних за Ужице
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
16.10.2021 | 0 коментар(а)



Ужице - Град Ужице данас је било домаћин каравана дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција”

који је покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Републике Србије, Ане Брнабић, са циљем да се грађани широм Србије упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века, електронским услугама, електронском трговином, основама дигиталне безбедности и писмености, као и осталим погодностима које нуди дигитални простор и омогућавају нове технологије.

Тема састанка били су важни инфраструктурни пројекти чија релаизација је у току или тек треба да крене. Градоначелница је премијерку упознала са пројектима чија реализација завршена и изразила захвалност за подршку коју Ужице има од стране Владе Републике Србије. Такође још једном је истакла колико је важна та подршка и у наредном периоду како би се реализовале и остале велике инвестиције.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да је за Владу у овом тренутку најважнији почетак радова на реконструкцији и доградњи Здравственог центра и Опште болнице Ужице. По њеним речима реализација овог пројекта вредног око 80 милиона евра почеће наредне године

„Ми ћемо 2022. дакле следеће године кренути у прву фазу реконструкције и доградње Здравственог центра и Опште Болнице Ужице. Прва фаза вредна је 20 милиона евра и у овом тренутку завршена је пројектно техничка документација и ревизија, тако да се иде даље у процедуру добијања неопходних дозвола. Други изузетно важан пројекат о којем се деценијама прича кренућемо такође наредне године, а посебно ми је данас важно да вам кажем да смо га већ буџетирали, а то је обилазница око Ужица пројекат вредан 25 до 30 милиона евра. Следеће недеље ће се потписати уговор о изради пројектно техничке документације тако да наредне године крећемо у у изградњу обилазнице”, рекла је Брнабић.

Премијерка је нагласила и значај ауто пута који у току наредне године стиже до Пожеге и изразила наду да ће одмах моћи да се крене у изградњу деонице, важне за Ужице, до Котромана.

Град Ужице добиће подршку и за изградњу новог вртића на Царини.

„Знам да је потребан још најмање један вртић,а за мене и све у Влади то су најлепши пројекти. Добила сам информацију да је завршена пројектно техничка документација и могу да гарантујем подршку Владе Републике Србије, јер то морамо да завршимо”, додала је премијерка Брнабић.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је да су дигиталне вештине значајне не само за свакодневну комуникацију и лични развој грађана Србије, већ и за развој дигиталног пословања и предузетништва и укупан економски раст.

„Дигитално предузетништво је база дигиталне економије и неопходно је да свако добије шансу да искористи нове могућности дигиталног доба. Схватили смо колико је дигитална писменост кључна за успостављање свакодневних послова.

Од почетка пандемије електронска трговина у Србији повећана је за 300 одсто, а то не би било могуће да телекомуникациона инфраструктура није била изграђена“, истакла је Матић.

Матић је навела и да се ове године завршава пројекат Повезане школе, којим ће свих 1800 школа у земљи имати изграђену локалну рачунарску мрежу, а најавила је и дигитализацију на руралном подручју.

Она је додала да иако ова предузећа чине тек нешто више од петине укупног броја ИТ фирми, управо она према приходима, запосленима, капиталу и добити носе две трећине целокупне пословне активности домаћег ИТ сектора.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да грађани сада имају прилику да одређене обавезе, које су пре захтевале много више времена и чекања у редовима, обаве у неколико кликова.

Нагласила је да ће кроз овај пројекат посебан фокус бити на дигиталном описмењивању старих, односно обукама у геронтолошким центрима и домовима за старе, јер су они током пандемије, како је оценила, показали одговорност и током изолације прихватили технолошке иновације за комуникацију.

"Опремили смо све геронтолошке центре са адекватном технолошком опремом која је омогућила онлајн комуникацију корисника домова са својим најближима што је значајно повећало квалитет њиховог живота. Сада покрећемо програм дигиталне едукације најстаријих грађана и пилот пројекат ће се спроводити у 20 геронтолошких центара уз подршку УНДП", најавила је Кисић Тепавчевић.

Током овог радног састанка у кабинету градоначелнице било је речи и о осталим пројектима везаним за заштиту животне средине и смањење аерозагађења. И ту ће како се могло чути, као и до сада Ужице имати подршку ресорног министарства и Владе Републике Србије.


Караван ће посетити још седам градова у Србији где ће грађани такође моћи да се упознају са кључним дигиталним вештинама 21.века.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.356.758 посета
Тренутно на сајту: 370 посетилац(a)