Од данас нови мораторијум у отплати кредита  


Од данас нови мораторијум у отплати кредита
28.07.2020 09:09 | 0 коментар(а)Од данас важи нови мораторијум који дужницима омогућава да додатно одложе обавезе по основу кредита, кредитних производа и
Фото: Илустрација, Фото: РИНА

лизинга, саопштила је НБС.

Додатни мораторијум у отплати обавеза прописан је Одлуком о привременим мерама за банке ради ублажавања последица пандемије ковид-19 у циљу очувања стабилности финансијског система и Одлуком о привременим мерама за даваоце финансијског лизинга ради ублажавања последица пандемије ковид-19 у циљу очувања стабилности финансијског система, пренела је Бета.

Дужницима је омогућен још један застој у отплати обавеза према банкама/даваоцима финансијског лизинга које доспевају од 1. августа 2020. године закључно са 30. септембром 2020. године, као и застој у отплати обавеза које су доспеле у јулу ове године, а дужник их није измирио.

Мораторијум се примењује на обавезе по основу кредита и кредитних производа банке (попут минуса и кредитних картица), као и других производа банке (попут обавеза по основу инструмената заштите од каматног ризика који су повезани са кредитима или кредитним производима, банкарских гаранција).

Како је истакла централна банка, мораторијум се не примењује на обавезе за услуге платног промета (провизија за извршење трансакција, накнада за одржавање рачуна), инвестиционе услуге, брокерско-дилерски послови, услуге у вези са сефовима).

Банке и даваоци финансијског лизинга су дужни да физичким лицима, пољопривредницима, предузетницима и привредним друштвима до 31. јула 2020. године понуде застој у отплати обавеза.

Обавештење о понуди банке и даваоца финансијског лизинга ће бити објављено на њиховој интернет страници, а садржи информације о почетку примене и периоду трајања мораторијума, обрачуну камате, начину отплате обавеза по престанку мораторијума, могућим алтернативним начинима отплате обавеза, као и репрезентативни пример износа обавезе пре и након престанка мораторијума.

Уколико дужник у року од десет дана од дана објављивања обавештења о понуди, ту понуду не одбије, сматраће се да је понуду прихватио.

Дужник може да одбије понуду о мораторијуму електронским путем, путем редовне поште, путем телефона или у пословним просторијама банке и даваоца финансијског лизинга, и то у року од десет дана од дана објављивања обавештења о понуди, али и да одустане од примене мораторијума током његовог трајања, захтевајући то од банке или уплатом у целини доспеле, а неизмирене обавезе.

За време мораторијума, банка и давалац финансијског лизинга не обрачунава редовну (уговорену) камату на обавезе које доспевају током трајања мораторијума. Банка обрачунава редовну камату на недоспео дуг а износ редовне камате одговара износу те камате у плану отплате који је важио пре ступања на снагу ове одлуке.

Ако је дужник привредно друштво онда банка и давалац финансијског лизинга могу редовну камату да обрачунавају и на износе главнице дуга који доспевају током трајања мораторијума.

Када је у питању затезна камата она се неће обрачунавати на неизмирено потраживање које је доспело за време трајања мораторијума. Поред тога, неће се покретати поступак извршења, као ни поступак принудне наплате према дужнику, односно неће се предузимати друге правне радње у циљу наплате ових потраживања.

По престанку мораторијума, банка и давалац финансијског лизинга ће обрачунату редовну камату равномерно распоредити на период отплате (без приписивања главници дуга), при чему се период отплате продужава за период трајања мораторијума.

Затезна камата обрачуната у току периода мораторијума на потраживања доспела пре почетка примене мораторијума равномерно ће бити распоредјена на период отплате (без приписивања главници дуга).

Током трајања мораторијума на обавезе по основу кредитних картица и дозвољеног прекорачења по текућем рачуну банка обрачунава редовну (уговорену) камату на искоришћени износ, док се важење дозвољеног прекорачења по рачуну, односно кредитне картице продужава се за период трајања мораторијума.

 

 

ГЗСПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kredit banke moratorijum otplata

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 104.463.494 посета
Тренутно на сајту: 86 посетилац(a)