Рад ноћу  

Рад ноћу
19.09.2017 09:04 | 0 коментар(а)Према Закону о раду, радом ноћу сматра се рад који се обавља у времену од 22,00 часа до 6,00 часова наредног дана. У функцији заштите здравља запослених, Закон уводи обавезе за послодавце.

Послодавац чији запослени раде ноћу дужан да обезбеди обављање послова у току дана ако би, по мишљењу надлежног здравственог органа, такав рад довео до погоршања његовог здравственог стања. Ова обавеза постоји само за запосленог који ради ноћу најмање три часа сваког радног дана или трећину пуног радног времена у току једне радне недеље.

Друга обавеза предвиђена Законом подразумева да послодавац пре увођења ноћног рада затражи мишљење синдиката о мерама безбедности и заштите живота и здравља на раду запослених који рад обављају ноћу.

Послодавци не могу распоредити на ноћни рад малолетна лица. Ово ограничење дефинисано је чланом 88 Закона о раду, уз одређене изузетке.

Запослени млађи од 18 година живота може да ради ноћу:

1) ако обавља послове у области културе, спорта, уметности и рекламне делатности;

2) када је неопходно да се настави рад прекинут услед више силе, под условом да такав рад траје одређено време и да мора да се заврши без одлагања, а послодавац нема на располагању у довољном броју друге пунолетне запослене.

Послодавац је дужан да у овим случајевима обезбеди надзор над радом запосленог млађег од 18 година живота од стране пунолетног запосленог.

Ограничења у погледу ноћног рада постоје и за труднице, дојиље и родитеље деце млађе од три године.

Чињеница да је запослени радио ноћу утиче на обрачун његове зараде.

У складу са Законом о раду, запослени има право на увећану зараду за рад ноћу у висини утврђеној општим актом и уговором о раду, и то најмање 26 одсто од основице, ако ноћни рад није вреднован приликом утврђивања основне зараде.

Уколико је прииком утврђивања основне зараде (дакле приликом уговарања услова рада запосленог и приликом сачињавања и потписивања уговора о раду) узета у обзир чињеница да ће запослени обављати ноћни рад, запослени не остварује право на увећану зараду.

Из тог разлога, ову чињеницу треба јасно дефинисати у уговору о раду.

Уколико приликом утврђивања основне зараде није вреднован ноћни рад запослени има право на увећање од најмање 26%. Како се ради о увећању, запослени за ноћни рад остварује право на 126% основне зараде. Послодавац може предвидети већи износ увећања општим актом или уговором о раду.

Како се рад ноћу најчешће односи на ноћне чуваре, дајемо целовит пример таквог уговорног односа, и на шта све треба обратити пажњу. Чувари објеката на месечном нивоу имају до 176 радних сати, што представља пуно радно време на месечном нивоу, може се закључити да се код радног времена чувара објеката не ради о прерасподели радног времена у смислу члана 57. Закона. У овом случају, ако је организован рад чувара објеката тако да у току радне недеље раде укупно 40 часова недељно и да су им, при томе, обезбеђени дневни и недељни одмор, као и исплата увећане зараде за рад ноћу, рад у сменама и рад на дан државних празника, у складу са напред наведеним одредбама Закона, такав распоред радног времена је у складу са Законом.
Рад ноћу не треба поистовећивати са прековременим радом. Прековремени рад запосленима може да се уведе само изузетно и у складу са одредбама члана 53. Закона, у ком случају запослени имају право на увећање зараде за рад дужи од пуног радног времена.

Извор: Моја фирма

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 91.235.634 посета
Тренутно на сајту: 152 посетилац(a)