Последице нове дроге у Србији су стравичне, а ево како изгледа 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Последице нове дроге у Србији су стравичне, а ево како изгледа
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
18.06.2017 | 0 коментар(а)



Нова дрога, коју је Србија прва у свету пронашла, заплењена је у Нишу. Била је спакована у малим алуминијумским паковањима

од по један грам, спремна за дистрибуцију, сазнаје "Блиц".

Полиција из Ниша запленила је мале количине ове дроге, тачније око 90 грама. Ради се о биљној мешавини зелене боје, у коју је умешана психоактивна супстана, односно синтетички канабиноид 5F-MDMB-PINACA. Занимљиво је да се не ради о марихуани, већ о сасвим обичној, осушеној биљци, која нема психоактивна својства.

Дрога је била спремна за даљу продају, с обзиром на то да ју је полиција нашла у малим алуминијумским пакетићима од по један грам. Ова нова, синтетичка, дрога могла је да се конзумира као чај или пушењем.

Како је "Блиц" ексклузивно писао, Србија је прва у свету пронашла и запленила нову дрогу, која је 800 пута јача од марихуане. Тако је по први пут идентификована нова психоактивна супстанца, која је по својој структури синтетички канабиноид (5F-MDMB-PINACA), који иначе изазива исту реакцију као канабис код уживалаца, али са много јачим ефектом. У зависности од организма, изазива повраћање, подизање крвног притиска, лупање срца, халуцинације, параноју.

Како нам је потврђено у Министарству здравља, стручним међународним телима прослеђена је информација о структури и хемијском саставу супстанце. На основу тога они ће урадити процену ризика ове нове дроге, шта код људи може да изазове и које су последице. Када буду добили резултат, те информације биће доступне и Србији.

Фото: Приватна архива via РАС Србија

Како сазнајемо, званичне институције засад немају информације да је било тровања код људи овом новом супстанцом, нити је евидентирано колико је њих то користило.

Али оно што је познато јесте да ова дрога није прављена у некој илегалној лабораторији у Србији, већ је највероватније произведена у Кини и Индији, док се паковала у Европи.

У Србији је ова дрога одмах стављена на листу забрањених психоактивних супстанци, као и у осталим земљама након информација које су добили од нашег Центра за рано упозорење о новим психоактивним супстанцама, с обзиром на то да је у Србији прво откривена.

Поред ове дроге, током ове године Србија је на листу забрањених супстанци ставила још четири, које су по свом саставу опиоидни аналгетици од којих су три деривати фентанила. Иначе, фентанил је један од најјачих опиоидних аналгетика, који је 100 пута снажнији од морфијума. Ако се примени интавенски тада наступа стање у коме је човек без икаквог страха, апатичан и равнодушан на све што му се догађа. Такође, осећај за бол је изразито смањен, али свест остаје очувана.

За само три месеца ове године ВМА је примила 79 пацијената због тровања наркотицима, а међу њима је било и млађих од 18 година. Шесторо пацијената је примљено због узимања нових психоактивних супстанци, један пацијент због синтетичких канабиноида, два која су користила есид примљена су у коми, три због екстазија, девет због узимања амфетамина, 13 због кокаина, 15 због марихуане, а 27 њих је узимало хероин.

Прекид дисања као симптом

Ефекти који су запажени код корисника ове дроге су еуфорија и релаксација у почетку, а затим изражен свраб, миоза (сужење зенице ока), престанак дисања, кома, конвулзије, психоза и смрт.

Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.509.816 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)