"Признање или санкције", питање је сад 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
"Признање или санкције", питање је сад
Trenutno na sajtu: 565       |       Podeli:
05.11.2019 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са америчким изаслаником за Западни Балкан Метјуом Палмером.

Њих двојица разговарали су "у четири ока", а потом је уследио састанак у проширеном саставу.

Како наводи Танјуг, биће то прилика да се разјасне позиције обе стране по питањима фокусираним у две речи на које су приштински медији свели поруке америчког званичника из Приштине: "признање" и "санкције".

Прво, признање, навео је, како су известили медији на албанском језику, као услов без којег Србија никада неће ући у Европску унију, мада је у цитату његове изјаве била формулација - "без решења проблема с Косовом".

Од Приштине се, према ономе што је из разговора Палмера са тамошњим политичарима доспело у јавност, не очекује нешто посебно, осим што САД, како је рекао, "подстичу нову косовску владу да ојача план дијалога са Србијом"... шта год то значило.

Између тога, Палмер је споменуо "санкције", нешто што се одавно није чуло, бар не јавно и експлицитно: "Набавка руског наоружања од стране Србије представља ризик за увођење санкције и ми се надамо да ће наши српски партнери бити пажљиви по питању било какве трансакције те врсте", нагласио је Палмер у интервјуу за македонску телевизију Алсат М.

Кад је реч о условљавању Србије чланством у ЕУ, председник Вучић је казао да је с великом пажњом пратио све изјаве Палмера и да зна да је реч о врхунском професионалцу, који свој посао обавља директно у складу с политиком Стејт департмента и САД.

Ипак, каже, изненадила га је чињеница да је Палмер и у Приштини и Скопљу говорио суштински само о обавезама Београда, а ниједном није поменуо обавезе Приштине.
"Ако је све тако као што је рекао Метју Палмер, и то на Косову, где сам очекивао да ће тражити смањивање очекивања приштинских власти и да ће им указати на то да је неопходан компромис, питам се о чему онда да преговарамо. О томе у ком тренутку да признамо независно Косово, а да нам они за то укину таксе? Мене то подсећа на неку шалу", рекао је председник.

У сваком случају, каже, бићемо спремни на разговоре и за постизање компромисних решења, али на понижење Србије никада нећемо пристати.

Он је навео и да је разговор са Палмером важан, јер ће у релативно кратком времену и он и премијерка Ана Брнабић имати сусрете и са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом.

На Палмерово упозорење или "лагану" претњу санкцијама, због руског С 400, председник одговара: "Нисмо набавили С 400, а за све друго сви они одавно знају и не мислим да представља било какав проблем".

Али, додаје, и то говори како нас третирају. Јер, када бисмо говорили шта су Хрвати набављали од Американаца, па то није било проблематицно, све вам онда личи на ону стару латинску о Јупитеру, коју је наш народ превео као: што приличи богу, не приличи волу. То, истиче Вучић, показује да постоје различити аршини за различите земље.

"Ми ћемо водити рачуна свакако, јер не бих желео да на било који начин било ко у Србији буде изложен санкцијама које ће нам уводити најјача светска сила. Без обзира што би оне биле потпуно неоправдане и неправедне", истакао је Вучић.

Он у сваком случају са америчким званичником очекује отворен и искрен разговор у, истиче, важном тренутку за Србију.

Палмер је уочи доласка у Београд, после Скопља и Приштине, рекао и да се Косово не може изоставити из трајног решења на Балкану, и да решавање "односа Косова и Србије" остаје стратешки приоритет САД.

Састанак председника Србије и Палмера заказан је за 10 часова, у седишту председника Србије.

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


presednik aleksandar vucic sastanak sa metjuom palmerom

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.215.638 посета
Тренутно на сајту: 566 посетилац(a)