За фабрику меда скупљено 280.000 евра 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
За фабрику меда скупљено 280.000 евра
Trenutno na sajtu: 601       |       Podeli:
16.01.2017 | 0 коментар(а)



Предрачунска вредност показује да ће за изградњу и опремање објекта бити потребно око 650.000 евра. Општина Рача дала најбољу понуду по оцени СПОС-а

За изградњу погона за прикупљање и пласман меда Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) у Рачи, за сада је обезбеђено око 280.000 евра, каже за портал еКапија председник овог савеза Родољуб Живадиновић. Према његовим речима, у току је усаглашавање оснивачког акта, те се очекује да заједничка фирма СПОС-а и општине Рача која би градила фабрику, буде основана средином јануара 2017. године.

– Одмах након тога, приступићемо прикупљању потребних дозвола, а по њиховом прибављању, почеће и градња фабрике. Тешко је дати праву прогнозу када ће радови бити завршени, јер не можемо знати којим темпом ћемо прикупити недостајућа средства, али очекујемо да грађевински део завршимо у току 2017. године, а да 2018. погон почне да ради – каже Живадиновић.

Он додаје и да је завршена измена пројекта и да је повећана квадратура складишта и других делова погона.

Подсетимо, СПОС је почетком новембра 2016. године понуду Општине Рача оценио као најбољу у односу на понуде општина које су биле у најужем избору за изградњу фабрике меда – Србобрана, Ћуприје, Сурдулице и Малог Зворника. Том приликом речено је да предрачунска вредност показује да ће за изградњу и опремање објекта бити потребно око 650.000 евра.

Приликом склапања коначног договора о оснивању заједничког привредног друштва 23. новембра 2016. године, представници СПОС-а и општине Рача разговарали су и о могућности даље сарадње на адаптацији дворца краљице Марије Карађорђевић, смештеног преко пута изабране локације за изградњу фабрике, а наш саговорник каже да се могућности за заједничко конкурисање за пројекте и даље разматрају.

– Ауторка нашег ранијег пројекта “Река меда” тренутно разматра могућност за добијање пројекта који би омогућио тако нешто, али то је још увек јако далеко. Међутим, тако смо мислили и за “Реку меда” и нашу теглу за мед јединственог дизајна коју користе само пчелари СПОС-а, па смо успели да до ње дођемо. Према томе, проблема нема, постоје само изазови – каже за наш портал Родољуб Живадиновић.

Након изградње погона за прикупљање и пласман меда у Рачи у плану СПОС-а је, како каже, и оснивање Апицентра и Института за пчеларство.

– За то је потребно много новца и општи консензус пчелара, па ћемо видети како ће се ствари одвијати – закључује Живадиновић.

еKапија




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.079.756 посета
Тренутно на сајту: 601 посетилац(a)