До краја године поскупљење кредита, инфлација остаје двоцифрена 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
До краја године поскупљење кредита, инфлација остаје двоцифрена
Trenutno na sajtu: 382       |       Podeli:
27.09.2022 | 0 коментар(а)



Грађане Србије до краја године оптеретиће и раст каматних стопа односно поскупљење кредита, изјавила је данас главна и одговорна



уредница магазина „Бизнис" и „Економетар" Радојка Николић и додала да ће у наредна три месеца и инфлација остати двоцифрена.

Нилокићева за Танјуг каже да је доста грађана кредитно задужено и указује на то да Еврибор, за који је највећи број кредита везан, тренутно на нивоу од 1,67 одсто, а да је пре пола године био на нули.

„На то треба додати и камату које банке наплаћују, тако да је сигурно да ће поскупети кредити", каже Николићева.

Када је реч о инфлацији, подсећа да је тренутно двоцифрена и сматра да ће тако остати и до краја године.

Такође, додаје да је питање да ли повећање плата и пензија могу надоместити губитак који прави инфлација.

„Општа слика у перспективи за следећу годину није најбоља, управо зато што се најављују рецесија и пад производње у многим земљама ЕУ што на Србију неповољно утиче, јер може да изазове смањење производње тих компанија или смањење спољно - трговинске размене што такође може имати негативне последице на Србију и нашу економију", казала је она.

Николићева наводи да је цела глобална слика, у коју се и ми уклапамо неповољна и наглашава да је за ову годину преполовљен очекиван раст производње.

Како каже, очекивало се да ће раст производње бити пет или шест одсто, а испоставило се да је "једва да ће бити око три одсто".

За следећу годину за коју је најављиван и већи раст, како каже Николић, сада се очекује раст нешто изнад нула што значи, додаје, да нема довољно раста.

„Очекивања и процене су таква да ће следећа година и крај ове године бити доста неповољни што је, пре свега, проузроковано инфлацијом и енергетском кризом, а потом и свим осталим претњама укључујући и претњу ратом", наводи саговорница Танјуга.

Међутим, како каже, оно што је за Србију повољно јесте да смо велики произвођач хране и да без обзира на велики пад у производњи пшенице и кукуруза, главних сировина које извозимо, има довољно хране.

Николићева примећује да је можда била шанса да се повећаном пољопривредном производњом надокнаде неке друге ствари и да се постигне више јер је храна свуда тражена, али да се не може рећи ни да смо лоше прошли ове године.

„Хране ће бити довољно, званичници обећавају да ће бити довољно енергената, наравно све је само питање цене коју ћете за то морати да платите и то је највећи проблем", поручује.

На питање колико односи наше земље са Русијом могу да помогну или одмогну Србији да се избори са кризом, Николићева каже да Русија није велики инвеститор и не убраја се у кључне инвеститоре.

Ту су, додаје, неприкосновене Немачка, Аустрија, Италија, Француска.

Али, када се погледа енергетску зависност, ту смо доминантно зависни од Русије и на том нивоу нам је потребно још споразума и добри односи са Русијом, рекла је Николићева.

Коментаришући најаве да због потписивања споразума Србије са Русијом може доћи до повлачења инвеститора са запада, Николићева каже да не очекује то.

„Не очекујем да ће доћи до повлачења великих инвеститора, јер су Србију изабрали и као земљу у којој имају добре повољности за пословање. Они сами кажу да су два фактора важна у њиховом пословању, један је што дају ниске плате у односу на државе из којих долазе и други су јефтинији и доступни енергенти које имају у Србији", додаје.

Осим тога, подсећа, Србија има велики број споразума о слободној трговини са великим бројем земаља које нема ЕУ.

Каже да да велики инвеститори своје производе извозе у те земље, па између осталог и у Русију из Србије.

На тај начин, појашњава, избегавају да буду санкционисани јер не извозе из ЕУ.

„Имамо са више од 20 земаља спољнотрговинске односе који су прилично слободни или су са ниским царинама и инвеститори сви то користе тако да не верујем да на том плану може доћи до повлачења, јер су и ти велики инвеститори у оквиру ЕУ довољно притиснути проблемима које имају у самој Унији и ово им дође као оаза из које могу да слободније послују и остварују веома значајне приходе", каже Николићева.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.107.966 посета
Тренутно на сајту: 384 посетилац(a)