Велика мука породице Јокић: Болесна Николина живи у каменој кући у којој дува са свих страна 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Велика мука породице Јокић: Болесна Николина живи у каменој кући у којој дува са свих страна
Trenutno na sajtu: 417       |       Podeli:
20.12.2020 | 0 коментар(а)



Велика је позната као „мали Јасеновац”. Ово село код Плава у Црној Гори је крајем Другог светског рата претрпело стравично страдање. За само два сата немачки,

албански и муслимански војници зверски су убили, заклали, одрали и запалили преко 400 деце, жена и стараца. Од тог се злочина село никада није опоравило, а жртве су канонизоване као свете. Величани су дали огроман допринос и у ранијим ратовима за ослобођење ових простора од окупатора, пише агенција РИНА. 


У Велици данас живи знатно мање људи него некада. Живот им није лак. Чланови хуманитарне организација Срби за Србе посетили су ово село, а том приликом наишли су на шестогодишњу Николину Јокић. Мала, бистра, весела, хитра и прелепа девојчица, али са једном великом муком.


„Николина слабо чује и носи слушне апарате. Зато не може да научи лепо да прича. Иде на терапије, па се надамо да ће бити боље. Кренула је и у школу” – појаснила је њена мајка Слађана пожелевши организацији Срби за Србе добродошлицу у њихов скромни дом.


Слушајући Николину не могу да се разумеју све речи, а ова крхка девојчица више говори својим радозналим погледима, широким осмесима и дечијом раздраганошћу.
„Она је наша мезимица и својом ведрином даје нам снагу да се боримо чак и онда када клонемо. Нажалост, њен најстарији брат Светислав (19), такође, има проблеме. Ишао је у школу за децу са сметњама у развоју. Поред њих двоје, имамо још Богдана (16) и Дијану (13) који су, Богу хвала, здрави. Ђаци моји због школе сваког дана пешаче по четири километра до главног пута где их купи аутобус” – додала је мајка.

Мала Николина живи у трошној каменој кући, фото: Хуманитарна организација Срби за Србе


Породица Јокић живи у каменој кући старој скоро 50 година. Снажан земљотрес који је погодио њихово подручје пре пар година додатно је оштетио ову, ионако, неусловну кућу која је тренутно у катастрофалном стању. Крпе је колико моу, али пукотине су и голим оком видљиве, а од намештаја је дотрајало баш све.


Глава породице, отац Драган је, нажалост, укљештио пети пршљен, па не може да ради озбиљније послове, таман да и има неког посла. У таквим условима није лако подизати четворо деце.


„Трудимо се бар да обрађујемо нешто мало земље. Држимо и једну краву, коња и седам оваца. Велики нам је проблем и дуг за струју од 1.400 евра. Од сигурних примања имамо само социјалну помоћ и дечији додатак што износи укупно 192 евра. Једва преживљавамо, тако да нам је тренутно незамисливо то да отплатимо” – каже још отац.


Шетајући око куће с јунакињом наше приче Николином, сазнали смо да јој, за сада, мајка ради домаће задатке. Грицкајући грисине открила нам је и своју једину жељу:


„Нећу да ми буде хладно.”


Божић је симбол рађања наде, а мисија Хуманитарне организације Срби за Србе је испуњавање дечијих жеља.

Породица Јокић одлучила да остане на селу али се живи веома тешко, фото: Хуманитарна организација Срби за Србе


"Да бисмо унели божићну чаролију и у живот мале Николине, биће потребно пуно посла. План је да породици Јокић помогнемо око санације куће, набавке покућства и пољоприведне механизације. За успешну реализацију акције потребно је преко 10.000 евра и зато позивамо све људе добре воље да нам помогну", рекли су у хуманитарној организацији Србе за Србе.


ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nikolina pomoc humanost jokici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.831.305 посета
Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)