Возачи камиона и аутобуса неће моћи да раде ако до краја године не набаве овај документ 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Возачи камиона и аутобуса неће моћи да раде ако до краја године не набаве овај документ
Trenutno na sajtu: 428       |       Podeli:
20.08.2019 | 0 коментар(а)



Професионални возачи аутобуса и возачи камиона до краја године морају да обезбеде картице, сертификате. С првим даном

наредне године без њих неће моћи да превозе путнике и терет. Иако их Аутомото Србије издаје од почетка 2019. године, до сада их је преузело, процењује се, тек неколико хиљада.

Већина од најмање 70.000 професионалаца у Србији тек мора да прибави 6.080 динара вредне исправе. Аутомото савез Србије зато апелује на возаче да поднесу захтев што пре, како би се избегле гужве крајем године.

Квалификациона картица је међународни документ, подаци су двојезични, на српском и енглеском, њом се потврђује се почетна квалификација за превоз терета односно превоз путника и нема рок важења, наводи АМСС.

„На основу овлашћења Агенције за безбедност саобраћаја, почели смо сертификацију професионалних возача у овлашћеним експозитурама на 31 локацији, на територији целе земље. Апелујемо да сви професионални возачи са српском возачком дозволом у некој од наших експозитура на време поднесу захтев за сертификат и квалификациону картицу. Под прописаним наведеним условима захтев могу предати у АМСС током 2019. године, јер ће, према Правилнику, већ 2020. године, уколико желе да раде као професионални возачи, обавезно морати да га имају”, кажу у АМСС.

Сва пословна удружења возача током године су подсећала возаче на ову обавезу. Већина, међутим, још није поднела захтев.

„Процењује се да је досад урадило од 5.000 до 6.000 возача. Ми упозоравамо возаче да од 1. јануара наредне године без тога неће моћи да обављају посао. Сертификат је искључиво везан за возача, то је његов документ. У Србији је регистровано 160.000 теретних возила, али не морају за сва да се поседује Ц или Д возачка дозвола. Активних возача је најмање 70.000. Слична ситуација је и другим струковним удружењима”, каже Горан Алексић, директор Удружења „Србија транс- порт”.

У „Међународном транспорту” да ове године није било састанка на коме нису подсећали на ову обавезу.

„Моћи ће возачи и после 1. јануара да дођу до документа, али не без полагања додатног испита. Ми још не знамо колико ће то полагање коштати и под којим условима ће се обављати. Зато је једноставније да се уради у року. О томе ко ће платити трошкове договарају се фирма и возач, али то је документ возача”, објашњава Александар Спасић, секретар „Међународног транспорта”.

ГЗС / Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.425.706 посета
Тренутно на сајту: 428 посетилац(a)