Завршен „Кустендорф”: награда „Дрво живота” припала Петру Божовићу 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Завршен „Кустендорф”: награда „Дрво живота” припала Петру Божовићу
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
11.05.2022 | 0 коментар(а)



Мокра Гора - Филмски фестивал
Фото: ГЗС

и проглашењем победничких кратких филмова, међу којима је "Златно јаје" припало руском "Ведром небу" Игора Цоја и Андреја Замосковног.

Оснивач фестивала, редитељ Емир Кустурица уручио је "награду за будуће филмове" "Дрво живота" Божовићу који је поздрављен дугачким стојећим овацијама у биоскопу "Проклета авлија" у Дрвенграду.

"Дрво живота" ћу чувати. Дрвету је потребна нега, пре свега вода живота. Трудићу се да ово дрво заливам", рекао је у свом обраћању Божовић.

Глумац је рекао да је Дрвенград "различит од других места на овом свету и дружење ова два, три дана даје наду за уметност".

Кустурица је подсетио да се са Божовићем зна 42 године, да глумац никада није играо у његовим филмовима, али да се нада да хоће, и да је фестивал био најбоље место да се поново сретну.

Божовићева богата вишедеценијска каријера илустрована је колажом призора из његових филмова као што су "Лептирица", "Тајне Николе Тесле", "Већ виђено", "Чудо невиђено", "Лепота порока", "Црни бомбардер" и "Лепа села лепо горе".

У колажу су се нашли и одломци из Божовићевог филма "13. Јула" (1982) у коме је малу улогу италијанског официра имао Кустурица.

Жири у којем су египатска редитељка Маријам Абу Оуф, публицисткиња филмова Бригита Портије, редитељ и сценариста Душан Милић и директор фотографије Иван Шијак "Златно јаје" 15. "Кустендорфа" дао је "Ведром небу", са свечаности одсутних руских аутора, оценивши да је "сваки аспкет овог филма био савсршен".

У конкуренцији 15 кратких филмова младих аутора "Сребрно јаје" је припало делу "Немачки квалитет/Колеге" Јаниса Александера Кифера из Немачке, одсутног са фестивала, уз оцену да је успео да насмеје говорећи о једној тешкој теми.

"Бронзано јаје" је заслужио швајцарски "Луди плес" Вање Виктора Кабира Тонголе за "ефикасно и упечатљиво испричану причу у само пет минута".

"Већ је била награда што сам дошао овде, а ово је нешто неочекивано...Хвала коки која је снела ово Брознано јаје", рекао је аутор.

Посебан помен жирија заслужио је шпански "Вучицин тотем" одсутне Веронике Ечеги која је приказала "моћну причу зрелим филмским језиком".

Дански "Бескорисни оперски певачи" Пабла Серета де Ена заслужио је награду "Вилко Филач", за изузетни визуелни језик.

"Ово ми је први кратки филм и награда ће ми бити мотивација да наставим", рекао је Де Една.

Портије је у име жирија захвалила "свим ауторима на дивним филмовима и свимана овом дивном фестивалу".

Кустурица је за ођаву фестивала испричао како је пре 30 година срео књижевника Габријела Гарсију Маркеса у Паризу и питао га "шта најбоље изражава идеју људског постојања?"

"Да ли је то Бог, нека надсила, свемир? Он ме гледао дуго док сам набрајао разне опсесије и рекао ми: "Главна слика основне људске идеје је златно јаје+. Зато овај фестивал има златно јаје", рекао је Кустурица.

Међу присутним гостима 15. "Кустендорфа" били су египатски редитељ Омар ел Зохаири са филмом "Перје", Хаићанка Жесика Женеи са "Фредом", Румун Андреј Хуцулејак са "#дамасагованцетом" и италијански продуцент Фламинио Задра са "Причом о мојој жени" мађарске ауторке Илдико Ењеди.

За слоган 15. "Кустендорфа" употребљена је реплика "Раздирућа и чудесна лепота стварања" из кратког филма "Шта су то облаци?" контроверзног италијанског редитеља Пјера Паола Пазолинија, коме је био посвећен фестивал, уз ретроспективу поводом Пазолинијеве стоте годишњице рођења.

"Кустендорф" је организовала продукцијска кућа Раста интернешнел, уз покровитељство Министарства културе и информисања Србије и Мећавник града.

 

 

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.500.233 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)