Србија, равноправност и Бранкица Јанковић: Добили смо стару-нову Повереницу после пола године 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Србија, равноправност и Бранкица Јанковић: Добили смо стару-нову Повереницу после пола године
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
27.11.2020 | 0 коментар(а)



Зашто је важан поновни избор поверенице Бранкице Јанковић и како је изгледала заштита од дискриминације док није било Повереника?
Фото: ГЗС

После шест месеци застоја у раду Повереника за заштиту равноправности, сви који су поднели притужбе због дискриминације коначно могу очекивати одговор - Бранкица Јанковић ускоро почиње други мандат на месту поверенице.Још један мандат поверила јој је Скупштина Србије - за њен поновни избор гласало је 178 посланика, један је био против и један није гласао.Претходни мандат Бранкици Станковић истекао је 27. маја. Док се чекало на избор новог повереника након парламентарних избора одржаних 21. јуна, стручна служба Повереника наставила је да ради.Од маја до данас примала је притужбе, али на њих није могла да одговори, односно укаже да ли је у датим случајевима било дискриминације или не.

Невладине организације и организације које баве заштитом људских права упозоравале су тада да грађани нису заштићени од дискриминације.Шест месеци касније, стижу критике због начина на који је стара-нова Повереница изабрана.Бранкица Јанковић била је једина кандидаткиња, иако је шездесет невладиних организација подржало предлог организације Ромски центар за демократију из Бујановца, који су Скупштини поднели предлог свог кандидата, саопштила је ова организација.

"То је стара бољка, организације цивилног друштва увек предложе кандидате за које мисле да су добри за посао у независним институцијама, али никада није дошло о размена измећу парламента и организација цивилног друштва", каже Данило Ћурчић, правник организације А11.

Ова организација се бави заштитом људски права и једна је од шездесет њих које су подржале кандидатуру Емиле Спасојевић, коју је предложио Ромски центар за демократију.Повереник за заштиту равноправности је независтан државни орган који даје мишљења и препоруке по притужбама о дискриминацији.Повереника на период од пет година бира Скупштина Србије већином гласова народних посланика.Кандидате предлаже Одбор за уставна питања, а предлог за избор Повереника утврђује се већином гласова од укупног броја чланова Одбора.Свака посланичка група у Народној скупштини има право да Одбору предложи кандидата за Повереника.У пракси, то значи да предлог шездесет организација, да се за Повереницу кандидује правница Емила Спасојевић, не значи ништа док га Одбору не предложи нека од посланичких група.На листи Одбора се нашао само један кандидат, а Отворени парламент, невладина организација која прати рад Скупштине у Србији, упозорила је на "нетранспарентни процес избора повереника".Указали су да је Одбор за уставна питања и законодавство сазвао седницу на којој је требало да се утврди предлог за новог Повереника, али без навођења имена кандидата.

Објавили су да ће се пред Одбором наћи само један кандидат, а није било ни информације колико посланичких одбора је предложило кандидата.

У недостатку више кандидата при избору, Ћурчић види пропуштену шансу "да се разговара о томе у ком правцу би институција могла да иде и како да се даље развија"."Без неке врсте сучељавања ставова шта је било добро а шта није у последњих десет година, ми не можемо да напредујемо", сматра Ћурчић.

"Период без повереника нас је вратио уназад. За грађане је то значило - имате заштиту од дискриминације, а ако покушате да се заштитите, нећете добити ништа", каже.

Бранкица Јанковић рођена је 1973. године у Чачку. Дипломирала је на Правном факултету у Београду. Докторанткиња је на Факултету безбедности у Београду.
Народна Скупштине Републике Србије изабрала је за повереницу за заштиту равноправности у мају 2015.
Активна је предавачица на мастер студијама Факултета политичких наука у Београду
Експерткиња је у области социјалне заштите, заштите жена, старијих лица, заштите права детета и јавне управе и безбедности и објавила је више стручних радова у овим областима.Током професионалне каријере, била је државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике од 2012. до 2014. године, а пре тога је 7 година била на челу Геронтолошког центра Београд.

Радила је као професорка и секретарка гимназије и у маркетингу неколико медијских кућа.
Говори енглески и руски језик. Удата је и има двоје деце.

 

 

 

ГЗС, ББС

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


brankica poverenica jankovic ravnopravnost

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.937.268 посета
Тренутно на сајту: 439 посетилац(a)