На рекреативну у "своје" етно-село 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
На рекреативну у "своје" етно-село
Trenutno na sajtu: 872       |       Podeli:
23.03.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Основна школа "Светозар Милетић" из Београда биће вероватно прва осмолетка у Србији чији ће ђаци на рекреативну наставу ићи у "своје" етно-село

Идеју директора Мирољуба Мосуровића, да оживи неко напуштено село и домаћинство, прихватила је Општина Горњи Милановац. На поклон су добили две зграде основне школе у Шилопају, а Епархија жичка им је уступила хектар земље.

Према речима Мосуровића, школа од 1.200 квадрата је још од осамдесетих година прошлог века празна, а у селу већ годинама нема ниједног детета. Школарци из Београда, који би у Шумадији боравили најмање две недеље, оживеће село, које сада има тридесетак домаћинстава и стотинак становника.

- Планирали смо да у једној смени на имању борави 120 ученика. За почетак, то би били само ученици наше школе, а после ћемо видети - објашњава Мосуровић.

- Потписали смо уговор са Општином Горњи Милановац и у току је израда пројекта.

Према речима директора, план о етно-селу искован је после једне емисије на телевизији о томе како свако дете у Норвешкој обавезно проведе у селу бар десет дана.

Он додаје да ће реконструкцију напуштених објеката школа финансирати из сопствених средстава и уз помоћ донатора, а више од 2.000 родитеља ученика је спремно да, заједно са запосленима, "засуче рукаве" и среди зграде.

Учионица у природи

Током боравка у Шилопају ђаци би имали часове у учионици, а практичну наставу природи. Мали "фармери" би обрађивати земљу, садити воће и поврће, видели како се која култура узгаја, правили ајвар…

Извор: Новости, Б.Б.

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.017.168 посета
Тренутно на сајту: 873 посетилац(a)