Успех младих српских предузетника у Америци 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Успех младих српских предузетника у Америци
Trenutno na sajtu: 426       |       Podeli:
11.10.2020 | 0 коментар(а)



"Моја супруга и ја смо одлучили да годишњи одмор проведемо у америчкој држави Мејн. Ова мала држава простире се на североистоку САД-а уз границу са Канадом и излази на Атлански океан.

Величина државе је 91.646 km2 са око милион и триста четрдесет хиљада становника. Главни разлог наше посете није био само то што је никада раније нисмо посетили, већ смо желели и да упознамо брачни пар Николић, Александра (29) и Марију (29), за чију животну причу смо случајно сазнали преко интернета. Ови млади српски предузетници су постали власници хотела Харбурејџ ин у центру малог и пријатног места Бутбеј харбур на Атланском океану", каже за РТС Милош Растовић из Питсбурга, САД.

Читао сам раније о прелепој природи, боровој шуми, језерима, морској храни као што су јастози, људима и клими у држави Мејн, али нисам имао прилику да отпутујем тамо. Резервисали смо собу у њиховом хотелу за август месец преко телефона и додали да доносимо и ново издање „Американског Србобрана," најстарије српске новине које излазе у континуитету од 1906. године, где иначе радим као координатор за културу.

Рано ујутро спаковали смо кофере и возили се аутомобилом 12 часова од Питсбурга у држави Пенсилванији до Бутбеј харбура у држави Мејн. На путу до државе Мејн пролазили смо кроз густе шуме држава Пенсилваније, Њујорка, Масечутиса и Њу Хемпшира. Када смо стигли, српски домаћини Александар и Марија су нас са нестрпљењем чекали. Њихова добродошлица и врхунска услуга показале су нам да смо стигли на право место. Када смо се раскомотили, разговарали смо са Александром и Маријом на тераси хотела и уживали у одличној храни коју су припремили за нас.

Александар и Марија су се упознали у родном Ужицу за време средњошколских дана. Студирали су заједно економију и дипломирали на Београдском универзитету. За време студија били су примљени на амерички програм за студенте „Радити и путовати у САД-у." Када су 2014. године дошли као студенти у САД, агенција је пронашла посао за њих у Лајт хаус ин и кериеџ хаус хотелу у Јорк бичу у држави Мејн. Њихов циљ је био да стекну практично искуство које би им могло помоћи у будућим каријерама. Радили су као чистачи у хотелу. Власница хотела је купила тај хотел исте године када су Александар и Марија почели да раде у њему. Они су били њени први запосленици. Учили су посао заједно са власницом јер ни она није имала искуства у угоститељству. Након три месеца рада у хотелу, кренули су на путовање широм САД-а, јер им се ближио рок за враћање у Србију. Посетили су Бостон, Лос Вегас, Велики кањон, Лос Анђелес, Холивуд, Сан Франциско, Мајами и Њујорк.

Када су се вратили у Србију, Александар је два сата пре истека рока конкурисао за зелену карту на лутрија програму који нуди америчка влада. На њихово изненађење, добио је зелену карту! Њихов план је био да дођу у САД и започну пословну авантуру:

„Ми смо дошли у ову земљу са зеленом картом добијеној на лутрији што нисмо могли замислити раније. Имали смо 23 године и били веома млади. Нисмо ни факултет завршили. Кренули смо у авантуру и рекли: "Ако нам се не буде свидело, вратићемо се назад у Србију’", кажу Николићи.

Као студенти економије на Београдском универзитету, тада нису могли ни да помисле да могу бити власници неког хотела.

Када је власница хотела Лајт хаус ин и кериеџ хаус у Јорк бичу чула да су добили зелену карту, позвала их је да буду менаџери њеног хотела. Управљали су хотелом који има 30 соба наредних пет година и штедели новац за будући посао. Када је власница продала хотел 2019. године, Александар и Марија су радили сезонске послове на Флориди. Један од њихових циљева био је да примене стечено знање са економског факултета у њиховим пословним каријерама.

Када је Харбурејџ ин хотел изашао на тржиште на продају, толико им се свидео да су одлучили да га купе. Александар је направио тако добар пословни план на основу знања које је стекао на економском факултету, да је њихова трговачка посредница рекла да ће га користити као одличан пример за своје курсеве.

Узели су кредит од банке и купили хотел тачно пре проглашења пандемије ковид-19 у марту ове године. Њихов посао, као и посао многих других, одмах је након тога стао. На сву срећу, за време летње сезоне све собе су биле резервисане. Александар и Марија виде себе данас као власнике породичног бизниса. Желе најбоље за своју будућу децу, пријатеље и фамилију из Србије када их посете.

Собе су луксузно урађене у високом стилу са терасама и погледом на океан. Свако јутро служи се органски доручак направљен на домаћински начин. То је један од разлога зашто се гости поново враћају у овај хотел јер имају прилику да једу органска јаја, сланину, кобасице, салату, палачинке и пију европску нес кафу. Након доручка, гости могу да уживају у океану из ђакузија или да гледају занесене туристе на Таунсенд улици која је и главна улица у месту.

Бутбеј харбур је смештен у централном делу обале Атланског окена у држави Мејн. То је рибарско место са дугом традицијом лова на јастоге. Једна од атракција је екскурзија бродом на суседна острва као што је Монхеган острво где уметници долазе да сликају, планинаре или пецају. Један од лепших доживљаја је гледати промену боја лишћа током јесени или уживати у великој ботаничкој башти. Интересантно је ићи на крстарење бродом како би се видели китови, фоке и јастози или изнајмити кајак и обићи занимљиве старе светионике који красе обале океана.

Планинарење на Индијанским и Апалачи стазама где сте опијени боровом шумом оставиће вас без даха. Преко пута хотела је мала оперска кућа за одржавање позоришних представа и концерата. У пријатној шетњи од хотела могу се пронаћи атрактивне продавнице са сувенирима, музеје, уметничке галерије и ресторане. Александар и Марија частили су нас познатим локалним сладоледом од купина. Изашли смо на вечеру и наручили јастоге у ресторану са прелепим погледом на океан пун рибарских бродова и јахти. Мада, све у свему, борба са јастозима била је незаборавна!

Шарм овог хотела привлачи госте већ 95 година. Саграђен је 1925. године и најстарији је хотел у држави Мејн. Александар и Марија су купили овај хотел од грчке породице који су били власници 45 година, па је Марија лепо закључила да је „хотел још увек у европским рукама". На крају нашег одмора смо, по српском обичају, зажелели једни другима све најбоље и да се поново у срећи и здрављу видимо и заслужено одморимо.

ГЗС/ РТС, Милош Растовић, Питсбург, САД




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sad bracni par hotel inostranstvo uspeh

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.436.953 посета
Тренутно на сајту: 426 посетилац(a)