Нанос као кућа  
Нанос као кућа
16.07.2016. 10:17 | 0 коментар(а)Овчар Бања – „Електропривреда Србије” поверила је предузећима „Хидромонтажа” из Београда и „Водопривреда” из Пожаревца

радове на чишћењу корита Западне Мораве у Овчар бањи, како би бисер српске природе избегао претећи потоп, доноси штампано издање "Политике".

Посао је вредан 6,9 милиона динара, предвиђено је да се са површине од око три хектара, на ширем простору испод старог железничког и новог путничког моста на улазу у Бању из правца Чачка, подигне 45.000 кубика наноса, смести одмах на левој обали и некоришћеном простору између реке и старе бензинске пумпе, уваља током одлагања и постане бедем. Тако су избегнути додатни трошкови око транспорта наноса на неко удаљено место, и истовремено ће да буде попуњена утрина поред старог корита, а радови ће почети током овог лета.

- Овде се 7. марта 2016. збило штошта те је подигло читаво месташце на ноге, не само због чињенице да је тог дан вода ушла у 17 кућа, негде и до појаса. Јер, поврх тога талас је запретио да однесе читаво насеље иако је проток (960 кубика) био скоро двоструко мањи  него само два лета пре, маја 2014. (1.500 кубних метара). Из данашњег угла гледано необично је да та вода од пре две године, једна од највећих у повести Бање, није ушла у куће а да је много мања, прошлог марта, поплавила насеље.

Обилна киша на подручју притока Западне Мораве, Бјелице, Моравице, Рзава, Ђетиње и Скрапежа створила је пре четири месеца доток од 960 кубика, и као последицу велика засипања наносом, на штету ХЕ и мештана. Покушаћемо то да решимо у два корака – региструје чињенице за „Политику” инжењер Славко Мајсторовић, директор чачанске „Електромораве” која газдује електранама у Овчар бањи и Међувршју, узводно од Чачка. 

Он објашњава шта је први део подухвата:

- То су геодетски радови на снимању подлога за пројектовање чишћења корита реке. На терену је одређено десет тачака између магистралног пута и челичног моста  на улазу, до ваде и локалног друма. У центру снимања је мост на траси магистралног пута са обалним, и стубовима који се налазе у води. Снимања и мерења показују да се у овом подручју ниво засутости корита креће и до 2,5 метра у односу на пројектован профил. То повећање засутости профила излазне ваде  и корита Мораве у зони одбојног зида и новоизграђеног моста директно утиче на повећање коте доње воде електране, у режимима средњих и великих вода, и умањује производњу енергије.

Мајсторовић даље наводи да је изградњом  путничког моста (2006) без водних услова, са три пара носећих стубова у кориту, дошло до промене режима вода у излазној вади и старом кориту, које је уједно и евакуациони смер код великих вода. Планирана су значајна средства да  би се у тој зони, чишћењем  нанетог материјала, створили услови за смањење поступа у одводној вади, а тиме повећала производња електричне енергије.

- За други део радова предвиђена су неупоредиво већа средства и биће усмерена на чишћење старог корита реке. Дужина тог тока Западне Мораве, од бране ХЕ „Овчар Бања” до одводне ваде из електране, јесте 1.400 метара. Старо корито је уједно и евакуациони смер на брани у ХЕ „Овчар Бања”. Услед издизања старог речног корита, дакле повећања коте доње воде, као и постојања два активна клизишта у том простору, дошло је до умањења капацитета прелива испод бране.Мајсторовић описује да је „након великих вода 2014. и 2016. дошло до знатног оштећења десне обале у зони клизишта, што је додатно оптеретило профил реке у зони моста”, и напомиње:

- Условно, при истим великим водама, догодиле су се различите ствари: 2014. није било изливања а само две године касније, прошлог марта, поплављен је део насеља у Бањи. Ово је додатни разлог за чишћење старог корита Мораве, чиме добијају и електрана и грађани. Неопходно је средити тај ток да би се остварило пројектовано стање прелива од 1.500 кубика у секунди, односно вратио капацитет прелива на почетно пројектовано стање.Шта је превиђено за наставак радова?

- У плану јавних набавки за 2016. и области антиерозивних радова планирана су значајна средства. Потребно је да се предходно уради геодетски елаборат ради мерења засутог материјала а затим за чишћење, до првобитне висине профила, и санација клизишта.

Пројектовани капацитет језера на Западној Морави између Овчар бање и Међувршја, у време градње 1954 године, износио је 18,5 милиона кубика, а сада је само 5,7 милиона. Стога је потребно измерити профил на појединим деоницама језера и реке, које су засуте наносом и знатно утичу на проток. Карактеристичан је део у Заграђу, одмах низводно од Бање, где вода врло мало или незнатно протиче. Ово је место које морамо обрадити и у блиском времену припремити да се чисти.

Извор: Политика, Г. Оташевић

 

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 92.821.675 посета
Тренутно на сајту: 127 посетилац(a)