Мартиновић: Могуће повећано отпуштање радника у првом кварталу ове године 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Мартиновић: Могуће повећано отпуштање радника у првом кварталу ове године
Trenutno na sajtu: 522       |       Podeli:
21.01.2021 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић боравио је у радној посети Пријепољу.

Након састанка са општинским руководством и разговора са директорком пријепољске Филијале НСЗ он је обишао и просторије локалног Центра за социјални рад.

„Сумирали смо све индикаторе који представљају јасну слику на тржишту рада и морам рећи да ми нисмо имали оне потресе који су били логични да ће се догодити у случајевима пандемије и ванредног стања. Прошли смо много боље него неке развијеније земље. Стопа незапослености нам је и даље испод 10 одсто. Оно што је занимљиво је да је број лица који су долазила из радног односа због отпуштања мањи на нивоу Србије за 9 одсто у односу на 2019. Области углавном из којих лица долазе су угоститељство, туризам, делови трговине, путнички саобраћај, хотелијерство одсносно сви они који нису могли да раде пуним капацитетом”, рекао је Мартиновић.

Према његовим речима у првом кварталу ове године ипак ће доћи до повећаног отпуштања, јер се то види по досадашњим параметрима из јануара претходних година. „Влада РС ће донети и додатни пакет мера а ми ових дана радимо у припреми и за програме запошљавања и за помоћ привреди. Пуна стабилност на тржишту прошле године је управо због помоћи Владе у виду исплата зарада запосленима”, казао је Мартиновић.

Заменик председника Општине Пријепоље Есад Хоџић рекао је да су данас размотрили идеје и планове које има локална самоуправа. „За ову годину определили смо 10 милиона за мере акционог плана за запошљавање. Нама је у циљу запошљавање већег броја људи различитог образовног профила, како са најнижом стручном спремом због решавања проблема у комуналној хигијени тако и са високим образовањем због послова у општинској управи. Ми смо конкурисали код Тике са два пројекта, преквалификације слабозапошљивих категорија пре свега жена преко 40 година. Добили смо информације да је дефицит конфекцијских радника, тако да ћемо тиме ублажити овај проблем. Други пројекат је из области металне индустрије, односно преквалификација за вариоце. Надамо се да ћемо добити потврдне одговоре како би допринели да привреда добије кадрове који ће моћи да одговоре на захтеве послодаваца”, рекао је Хоџић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje zaposljavanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.147.941 посета
Тренутно на сајту: 523 посетилац(a)