Венецијанске „Грације“ изведене у Горњем Милановцу 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Венецијанске „Грације“ изведене у Горњем Милановцу
Trenutno na sajtu: 316       |       Podeli:
12.11.2020 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Плесна представа „Грације“, компаније Силвије Грибауди из Венеције,

одиграна је синоћ на великој сцени Дома културе у Горњем Милановцу, у оквиру реализације пројекта „Караван игре“, Националне фондације за уметничку игру.

 

„Грације“ су синоћ добро забавиле и насмејале милановачку публику, која је бурним аплаузом пропратила све кључне моменте ове интерактивне плесне представе. Инспирисана неокласичном скулптуром Антониа Канове „Три грације“ која представља универзалну ознаку лепоте, пропорција и мере, Силвија Грибауди управо овај естетски стандард доводи у питање.

 

„Веома смо срећни што имамо шансу да, у овим тешким временима за све, добијемо прилику да наступамо.  Три грације, односно, Грације, постављају питање шта је лепота, ради се о богињама које су онемогућене да дају нешто друштву, да дају нашем друштву радост и просперитет. Дакле, шта ови квалитети нуде заједници – то је оно о чему размишљамо током наступа“ – објаснила је кореографкиња Силвија Грибауди.

 

Ова плесна представа изведена је премијерно у Италији крајем 2019. године. Београдска премијера била је заказана за 9. април на Београдском фестивалу игре, али су због епидемиолошке ситуације у Италији и ванредног стања у нашој земљи, сва извођења била отказана. Како смо сазнали од Силвије, у Италији су позоришта још увек затворена за публику. Представа је током овог гостовања у Србији, осим у Београду, одиграна још само у нашем граду. Пре самог почетка представе публици се обратила директорка Београдског Фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру.

 

„Ово је једна трупа и једна представа која је врло посебна. Синоћ су играли у београдској опери „Мадленијанум“, не могу рећи у препуној сали, било је полупразно или полупуно, онако како епидемиолошке мере захтевају, али заиста сам задовољна што је публика била радосна и што је уживала већ од првог момента. Ова представа носи хумор и самоиронију, видећете причу о Коновиним грацијама, али из једног сасвим другог, комичног угла“ – рекла је Аја Јунг.

 

Публици се обратио и Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац, истакавши да је наш град отворен за сарадњу и да ће и убудуће пружати подршку када је реализација оваквих пројеката у питању.

 

„Вечерас ми је припала велика част да се захвалим госпођи Јунг, што је поново за кратко време у Горњем Милановцу и што је испунила обећање које претходног пута дала, а то је да ће нас убрзо изненадити са нечим лепим. Такође желим да се захвалим господину Ђорђу Маркеђанију, који је одвојио и време и новац да помогне да се оваква једна изведба деси и овде у Горњем Милановцу.

 

Компанија ДДОР Нови Сад већ 7 година пружа велику подршку Београдском фестивалу игре, а председник извршног одбора Ђорђо Маркеђани, каже да ће се тај тренд наставити, јер је за бољи живот људи у Србији развој културе изузетно важан.

 

„Охрабрујем компаније и људе који могу да подрже културу новчано, да то ураде, јер српској култури је потребан новац приватника. То је нормална појава, филантропија и меценство, ми то радимо, свако може то да уради, са 100, 500, 5000, 5 милиона евра, у зависности од својих могућности“ – поручио је он.

 

Представу „Грације“ милановачка публика је јако добро прихватила, што наговештава и друга успешна гостовања плесних трупа, које ће, надамо се, подједнако уживати да раде на великој сцени, у предивном амбијенту нашег Дома културе.

 

  ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dejan kovacevic gracije gornji milanovac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.378.543 посета
Тренутно на сајту: 317 посетилац(a)