Настављено суђење рашчињеном владици Артемију 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Настављено суђење рашчињеном владици Артемију
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
31.08.2018 | 0 коментар(а)



Унакрсним испитивањем сведока свештеника Мирослава Чолаковића, секретара Управног

одбора Архиепископије београдско-карловачке, данас је пред Вишим судом у Београду настављено суђење директору Епархијског центра „Раде Неимар“ Предрагу Суботичком одговорном архитекти Јелени Шубаревић, рашчињеном и из СПЦ искљученом епископу рашко-призренском Артемију (Радосављевићу) и рашчињеном протосинђелу Симеону (Дејану Виловском), коме се суди у одсуству. Они се терете за злоупотребу положаја и материјалну штету нанету Епархији рашко-призренској.

Свештеник Чолаковић био је у петочланој комисији Светог архијерејског синода СПЦ која је 10. фебруара 2010. проверавала рад ЕРП у њеном, 1999. под протекторатом УН на КиМ, привремено измештеном седишту у манастиру Грачаница. Он је рекао да га је за члана комисије, у којој су била двојица архијереја – митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић) и тадашњи епископ захумско-херцеговачки Григорије (Дурић) и тројица свештеника, именовао Синод. Према његовим речима, архијереји су разговарали са владиком Артемијем, док су свештеници међусобно договорили шта ће ко да проверава у раду ЕРП. Он је у то време био књиговођа Архиепископије београдско-карловачке и, иако каже да нема завршен Економски факултет, контролисао је финансијско пословање ЕРП.

Чолаковић је изјавио да су епископи поднели посебан извештај Синоду, док су свештеници на молбу митрополита Амфилохија свој извештај написали одмах у ноћи између 10. и 11. фебруара да би се он дан после посете комисије Грачаници нашао пред Синодом. Одговарајући на питања браниоца владике Артемија адвоката Бранислава Тапушковића, Чолаковић је рекао да није био упознат с тим да је тај први извештај из Грачанице био основ за уклањање владике Артемија са катедре ЕРП, као да „није знао нити чуо да је патријарх српски Иринеј 12. фебруара 2010. у разговору са амбасадором САД рекао да истрага против владике Артемија траје, али да би наметање одлуке о његовој суспензији изазвало отпор екстремних кругова на КиМ“.

Током Чолаковићевог сведочења разјашњено је да је рад ЕРП, на захтев админстратора владике Атанасија (Јевтића), контролисан још два пута, мада сведок није био сигуран да ли је сваки пут ишао у Грачаницу или је документација достављана. Суђење се наставља 28. септембра.

 

Данас / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.266.758 посета
Тренутно на сајту: 381 посетилац(a)