Чудотворни цвет који доноси паре преплавио села 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Чудотворни цвет који доноси паре преплавио села
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
19.12.2019 | 0 коментар(а)



Краљево - До пре петнаестак година у Пекчаници и околним селима на одбронцима Јелице са краљевачке стране: Дедевцима, Ласцу, Буковици, Роћевићима

и другим, готово ниједна домаћица, чак ни најискусније у гајењу цвећа, није знала да јапанско дрво-цвет, које носи латински назив crassula ovata, a кoд нас ,, красула“, називају и дрвом новца или чудотворним цветом који доноси паре. Ретко која кућа га је и имала јер је мало коме полазило за руком да му током зиме ова зељаста вишегодишња биљка и процвета.

У све тајне гајења чудотворног цвета једино је била упућена тада 85 годишња Анка Ракић из Пекчанице која је његова магична својства вешто скривала и од својих најбољих пријатељица и рођака, којима је, иначе, у животу поверавала све друге тајне, знања и искуства вредне и искусне сеоске домаћице.

Кад је Анка добро закорачила у девету деценију својој јетрви Ксенији Ракић и комшиницама Милеви Даниловић и Милијани Кушић стручно је објаснила да цвет красула треба да се држи с десне стране од улазних врата у кућу, зими у ходнику до врата према светлу, обавезно с десне стране, и то је, како је Анка саветовала, рецепт да се у кућу доносе новац, срећа и благостање.

Добар глас далеко се чуо, пелцери красуле преплавили куће

Истине ради, бака Анка никоме није саветовала да седи у кући и ,,чека паре са гране“, него да вредно ради на њиви, у башти, воћњаку, у стаји и обору, те да тек онда, поред чудотворног цвета, може очекивати пун новчаник попут њеног. Ко ју је послушао, добро је прошао, за разлику од оних који су хтели лагодан живот и хлеба без мотике, како је често говорила.

Прича о чудотворном цвету брзо се прочула, потрага за њим проширила се на сваку кућу у Пекчаници, али и суседним селима. На пијацама и продавницама цвећа цена пелцера је вртоглаво расла, за десетак дана је готово утростручена у односу на почетну. Они који нису стигли да се обезбеде с понеким листићем од красуле, стрпљиво су чекали следећу годину док се овај цвет или дрво поново не окити гранчицама магичне моћи.

Данас готово свака кућа у Пекчаници, селу подну Јастребара, огранку Јелице, има бар по један цвет ове биљке, неке по два-три, чак и више.

Врхунски стручњак потврђује: Красула заиста доноси паре

Магистар Живко Славковић, пензионисани професор биологије, познати травар и стручњак који је направио попис неколико стотина биљака на Гочу, једну чак и открио, изненадио је и обичан свет и учене људе својим мишљењем о цвету који је побудио велико интересовање и знатижељу у десетак краљевачких села.

,,Красула заиста доноси паре и у то сам сигуран. Та вишегодишња зељаста биљка има у себи велике количине хлорофила, седатива и етеричних уља с доказаним својствима да код човека буде добро расположење, јачају вољу за радом, снагу и жељу за стваралаштвом и непретком. А кад је човек расположен и има чврсту вољу да ради и ствара ето пара и напретка“, самоуверено прича мр Славковић.

Легендарни краљевачки професор додаје да поуздано зна да многа домаћинства данас, нарочито на селу, у својим кућама гаје чудотворни цвет, односно дрво новац, али да није сигуран колико их је послушало његов савет да уз овај цвет више и боље раде и стварају.

ГЗС/Миланко Даниловић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.338.188 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)