Дан Рома у Чачку под слоганом „Najsam korkore”-Нисмо сами 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Дан Рома у Чачку под слоганом „Najsam korkore”-Нисмо сами
Trenutno na sajtu: 440       |       Podeli:
05.04.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Међународни дан Рома, биће обележен у Чачку, 11. априла на Градском Тргу, симболичног назива „Najsam korkore”-Нисмо сами и представља

сценско-музичко-ликовно-поетски приказ живота и стваралаштва Рома. Овај празник установљен је како би се прославила ромска култура и подигла свест о проблемима са којима се Роми суочавају.

Програм почиње у 16:00 часова и у њему учествује преко 40 учесника ромске и неромске популације свих узраста из Чачка, Горњег Милановца, Београда и Крагујевца.
У музичком делу свирају и певају чланови оркестара „Магнум бенд” и „Оркестар Алексићи” врсни извођачи традиционалне ромске музике.

Сви заинтересовани могу доћи да чују, виде и осете „чедесни свет Рома” њихов изворни и модерни мелос, изложбу слика и фотографија, као особену ромску поезију.

Водитељи програма су Живка Димитријевић и Радмила Рубаковић. Књижевни клуб „Драгослав Грбић” је партнер у организовању сценског приказа „Нисмо сами”.

Иначе, Дан Рома обележава се у част првог Светског конгреса Рома, који је одржан 8. априла 1971. у Лондону. Тада је за ромску химну проглашена "Ђелем, ђелем", а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.
Сиромаштво, дискриминација, предрасуде и даље су свакодневница Рома, али то није случај само код нас.

Због лоших услова живота, само један од 100 Рома живи дуже од 60 година. Скоро 90 одсто њих је без посла, а четвртина Рома нема ни дана школе.

Ромкиње су у тежој позицији од осталих. Њихов просечан животни век је чак 25 година мањи од просека у Србији.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.300.970 посета
Тренутно на сајту: 441 посетилац(a)