Обележено 108 година од смрти Надежде Петровић 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Обележено 108 година од смрти Надежде Петровић
Trenutno na sajtu: 463       |       Podeli:
03.04.2023 | 0 коментар(а)



Коло српских сестара „Надежда Петровић“ Чачак, Уметничка галерија „Надежда Петровић“ и Град Чачaк данас, 3. априла 2023. године, обележили су 108. годишњицу



смрти Надежде Петровић. Сликарка, хуманиста, идејни творац и први секретар Добротворног друштва Кола српских сестара, Надежда Петровић, преминула је 3. априла 1915. у Ваљевској болници.

„Ова година је јубиларна јер се навршава 150 година од рођења Надежде Петровић и 120 година од како је основала Коло српских сестара. Ми смо изузетно поносне на Надежду, идејног творца и првог секретара наше организације. Ми смо само наставили ту златну нит хуманости и доброчинства коју су нам оставиле наше претходнице из давних времена”, рекла је Бојана Јакшић, председница Кола српских сестара у Чачку и додала да се ова организација у Чачку труди да никада не закасни и да увек помогне тамо где је помоћ преко потребна.

Бојана Јакшић, председница Кола српских сестара у Чачку; Фото: ГЗС

Служен је парастос у Цркви Вазнесења Христовог, а у знак сећања венце су, испред споменика Надежди Петровић, положиле чланице Кола српских сестара у Чачку, представници установа култура, а испред Града Чачка венац је положио градоначелник Милун Тодоровић.

„ Ову годину у којој обележавамо век и по од рођења Надежде Петровић крунисаћемо великом изложбом, 11. новембра. То је само један сегмент и финале наших годишњих активности, када је Уметничка галерија „Надежда Петровић۔ у питању, а које су фокусиране на обележавање тог великог музеја” казао је Предраг Живковић, кустос уметничке галерије која носи име славне сликарке.

Предраг Живкович, кустос УГ „Надежда Петровић”; Фото: ГЗС

„На Дан државности је отворена велика изложба у Народном музеју у Београду и она ће пропутовати регион, а завршиће овде у Чачку. Паралелно са тим у сарадњи са Народним музејом из Београда и Музејом савремене уметности припремамо припремамо велику изложбу у Културном центру Србије у Паризу”, закључио је Живковић.

Да подсетимо, у години када је Чачак прва национална Престоница културе, обележава се и 150 година од рођења Надежде Петровић, као и 120 година од оснивања Кола српских сестара.

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK NADEZDA PETROVIC PRESTONICA KULTURE GALERIJA UMETNICKA GALERIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.144.532 посета
Тренутно на сајту: 460 посетилац(a)