На Сувобору расту џиновске кртоле од килограм и по 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
На Сувобору расту џиновске кртоле од килограм и по
Trenutno na sajtu: 560       |       Podeli:
21.09.2020 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац – Ниска откупна цена можда је ове године издала произвођаче кромпира у селима подно планине Сувобор,



али квалитет и величина ипак нису. Светозар Папић из баште је извадио кртолу тежу од килограм и по, што се десило први пут за неколико деценија колико се бави узгојом овог поврћа.

„Овогодишњи плодови скоро десет пута су већи од оних претходних година. Стављали смо на вагу и мери тачно 1, 835 грама. Цена која се креће од 15 до 17 динара по килограму, није баш најсјајнија, али успели смо некако да нађемо добру рачуницу. Имамо већ обезбеђено тржиште на које пласирамо нашу робу, као и своје превозно возило, на тај начин успели смо да уклопимо трошкове и зараду. Радници су стигли са југа Србије, тако да су и они ове године зарадили у нашој њиви“, рекао је Светозар за РИНУ.

Вађење кромпира у пуном јеку

Слична ситуација је и на осталим имањима у горњомилановачком селу Теочин. Код браће Радоње и Драгише Козодера на 15 хектара, родио је кромпир одличног квалитета, али и изузетне величине.

„Ове године имамо преко 20 вагона. Рекордни је принос. Нешто дајемо на велико, нешто продајемо на пијаци. Гајимо доста сорти од аризоне, колумба, рудолфа све америчке сорте, али ипак наш дезире је најбоља. Здрав, добар кромпир може да се подгреје и други дан и не мења се, ове друге су више индустријске”, казе Радоња.

Велике површине под кртолом Козодери не могу сами да обрађују, тако да већ 12 година им долазе радници из Сурдулице из села Јелашница у испомоћ. Иако је ова варош позната по чувеним сурдуличким трубачима, ови вредни људи надниче целу сезону у сувоборском крају, од малине до кромпира.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


suvobor krompir kilogra i po

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.205.604 посета
Тренутно на сајту: 561 посетилац(a)