Допринос развоју локалне заједнице кроз оснивање Фонда за мобилност младих 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Допринос развоју локалне заједнице кроз оснивање Фонда за мобилност младих
Trenutno na sajtu: 518       |       Podeli:
21.05.2019 | 0 коментар(а)



Чајетина - Након две године рада на промоцији програма „Путуј светом а не нетом“ и покретања

заједничке идеје за формирање Коалиције за мобилност младих и локалних Фондова за мобилност, потписници Меморандума о сарадњи састали су се у Чајетини, у просторијама Библиотеке „Љубиша Р.Ђенић“. Том приликом представљени су даљи кораци и идеје за сарадњу, али и конкретни предлози иницирања локалних фондова за мобилност младих, наводи се на сајту општине.

Програм „Путуј светом а не нетом“ реализован је у оквиру два пројекта, са циљем повећања свести и нивоа знања, пре свега младих људи, о програмима који се односе на мобилност младих, а који су пројектовани и који постоје у разним програмима Европске уније.

„Србија је од 2019. године постала пуноправан члан Еразмус +, и ако није члан Европске уније, што је отворило велике могућности за младе људе, за институције образовања и културе, да кроз учешће у овом програму доста ствари ураде за средину из које долазе. Нама је циљ у овом програму да повећамо број актера који ће радити на његовој промоцији, али и да повећамо шансе младих људи (у овом моменту из Западне Србије) да учествују у овим програмима, на начин да их информишемо о томе, да их укључујемо у конкретне програме размена, а онда упоредо на локалном нивоу радимо предлоге корекција локалних политика за младе, које ће овај план и програм ставити да буде оперативнији“, каже Мирослав Тамбурић из организације ФОРЦА (Удружење Форум цивилне акције) Пожега.

Следећи корак, према Тамбурићевим речима, је покретање иницијативе за оснивање локалних Фондова за мобилност од стране Коалиције за мобилност коју чине представници локалних самоуправа, установа, школа, удружења грађана и медија.

„У интересу нам је свима оснивање Фонда за мобилност младих, који би користили млади са територија општина које су потписнице генералног Меморандума о сарадњи. На тај начин развиле би се могућности да млади излазе ван граница Републике Србије, да користе различите ресурсе и да учествују у разменама у оквиру Еразмус+ програма под окриљем Темпус фондације, како би касније допринели сопственом личном развоју, посебно својим повратком допринели развоју локалне заједнице из које долазе“, истакла је Јагода Јеремић из Удружења грађана „Златиборски круг“.

Представници организације ФОРЦА изразили су задовољство што је Општина Чајетина, преко институција и удружења веома заинтересована за сарадњу, те је управо због тога покретање овог суштински важног корака симболично започело баш у овој локалној самоуправи. Подсећања ради, Удружење грађана “Златиборски круг“ пројекат “Путуј светом, а не нетом“, спроводи на иницијативу удружења ФОРЦА из Пожеге, који се реализује још у општинама Лучани, Нова Варош, Прибој и Ивањица, а финансира га Министарство омладине и спорта Републике Србије.

 

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina mladi mobilnost fondovi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.413.598 посета
Тренутно на сајту: 519 посетилац(a)