Ево ко ће у 2017. путовати најмање, а ко највише 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ево ко ће у 2017. путовати најмање, а ко највише
Trenutno na sajtu: 731       |       Podeli:
18.12.2016 | 0 коментар(а)



Буџетом за 2017. годину предвиђено је да се на путовања државних службеника потроши укупно 4,5 милијарди динара, открива "Блиц". Од тог новца ће само за путне трошкове 16 министарстава бити издвојене чак четири милијарде.

Међу онима који су добили највише новца налазе се министарства просвете, унутрашњих послова и одбране, док су на зачељу те листе министарства енергетике, спорта и здравља.

Занимљиво је да ће поједине институције добити више новца за путне трошкове од неких министарстава. Тако, на пример, Републичком заводу за статистику следује 25 милиона динара, а Републичкој дирекцији за робне резерве 12,1 милион. С друге стране, Министарство енергетике добиће око 8,6 милиона, а Министарство спорта 9,2 милиона. За кабинет председника Владе Србије биће издвојено 2,7 милиона.

Илустрација - Блиц

Према Закону о буџету за 2017, председнику Србије следује 54,1 милион за путовања, што је пет пута више него што ће добити Министарство државне управе.

Иначе, у Закону о буџету за 2017, за сваку установу трошкови путовања приказани су под истоименом ставком, без посебне напомене. Међутим, како су нам објаснили у појединим министарствима, новац је обезбеђен и из донација и других фондова, али мора да се прикаже у буџету. Тако у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истичу да су из буџета за службена путовања предвиђена 32,4 милиона.

"Остатак новца мора да се евидентира у буџету министарства, а обезбеђује се из донација, сопствених средстава или из других извора и министарство тим средствима не располаже", кажу у овом министарству.

У Министарству културе наглашавају да се износ од око 107 милиона динара односи на трошкове путовања установа културе чији је оснивач Република Србија, запослене у министарству и оне који раде у новинско-издавачкој кући "Панорама".

"Највећи део предвиђен је за учешће установа културе на манифестацијама у земљи и иностранству. Ту су Народно позориште, Ансамбл "Коло", Београдска филхармонија, Филмски центар Србије и други", истичу у ресорном министарству.

Министарство одбране специфично због војних вежби

За путовања Министарства одбране планирано је 1,5 милијарди динара. Како сазнајемо, овако велики износ предвиђен је због специфичности самог министарства.

"Новац је предвиђен за учешће на војним вежбама у иностранству. Ту наша војска учествује и са целим четама, а вежбе трају две до три недеље. Такође, средства се користе и за остале активности са страним партнерима. Овакве вежбе служе за повећавање оперативне способности војске", објашњава саговорник "Блица" близак ресорном министарству.

Више путовања због евроинтеграција

У Заводу за интелектуалну својину наводе да се значајан део укупног износа покрива из донација.

"Потреба за службеним путовањима заснива се на чињеници да Завод заступа и представља интересе Србије у специјализованим међународним организацијама за заштиту интелектуалне својине", кажу у тој установи.

Слично је и са Заводом за статистику, где истичу да је 20 милиона динара обезбеђено из донација и да су путовања везана за процесес приступања ЕУ.

Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.063.840 посета
Тренутно на сајту: 731 посетилац(a)