Две државе, а исти проблеми: Први сусрет адвоката Чачка и Катовица 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Две државе, а исти проблеми: Први сусрет адвоката Чачка и Катовица
Trenutno na sajtu: 401       |       Podeli:
22.02.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Почасни и веома предузимљиви конзул Србије у Пољској, Ранко Томовић, уговорио је сусрет адвоката из Катовица где живи и ради,
Адвокати из Чачка и Катовица, фото: РИНА

и чачанских правних заступника одакле је потекао. Једна лепа замисао претворила се у вредан радни састанак у просторијама Адвокатске коморе у Чачку, и дружење које ће потрајати и сутра, а сигурно ће се наставити у некој новој прилици.

Председник АК Чачак, овдашњи адвокат Миодраг Алексић, упознао је госте, у уводном слову, са новостима из ове професије, успостављању кол – центра који је ограничио могућност својевољног понашања у истрази и правосуђу. И додао:

„Једно од основних питања у нашој струци је број адвоката мерено бројем становника. Кад сам се пре 30 година уписивао у АК Чачак био сам 70. по реду, а данас комора има 149. колега. Али, у међувремену се број становника у Чачку смањио за десет или више хиљада. Ми као комора имамо дилему да ли да тржиште буде једини регулаторни фактор, или да се примени неки други механизам”.

Он је напоменуо због чега се комора бави овим питањем:

„Јер је деликатно. Део колега не може економски да се оствари услед недовољног посла, па се од Коморе очекује да нешто учини како би свима било добро”.

Узвратио му је, надахнутим словом, Јержи Пиниор, потпредседник Адвокатске коморе из Катовица, у име делегације коју су чинили још адвокат Павел Келер и Павел Матија, секретар за односе са јавношћу АК из тог пољског града. Приповест је отворио реченицом коју су овде изговарали већ бројни гости:

„Упознати смо са српским гостопримством, али ово превазилази сва наша очекивања”.

Алексић му је узвратио:

„Полако, тек смо почели”.

Пиниор рече да су проблеми адвокатског савеза у Катовица веома слични чачанским:

„На простору којег ми покривамо живи пет милиона становника, имамо 1.800 адвоката у Комори, 280 приправника, али још и 5.000 активних правних саветника. У овој последњој групи су наши правници упослени код приватних послодаваца, али паралелно држе и кацеларије, сопствене за пружање правних савета, бавећи се већином привредним предметима.”

Пиниор истиче да су и они сучељени са питањем на који начин и под којим условима нови правник може да почне адвокатски посао:

„Године 1972. кад сам се ја учланио у Комору у Катовицама био сам 200. по реду, и није било лако стећи то право јер је код комуниста број места био под контролом. А данас је Министарство правде у нашој држави заинтересовано да буде што више адвоката. У Пољској се, иначе, сматра у обичној јавности да свако ко хоће може да буде адвокат, али ми адвокати из коморе сматрамо да не може”.

Пригодне речи учесницима скупа упутио је и конзул Ранко Томовић:

„Драго ми је што сам, у оквиру мисије коју обављам, био у прилици да уговорим овакве сусрете. Наши односи са Пољском и економска сарадња све су бољи а у нашем крају имамо изузетног сарадника, адвоката Миодрага Алексића, који нам стручно помаже да закључимо пуно пословних уговора.”

Гости из Катовица упутили су се после сусрета у Мећавник и Дрвенград, а вечерас их у чачанском хотелу „Београд” очекује вечера са председником Адвокатске коморе Србије.

Иначе, Адвокатска комора Чачак сутра у подне приређује свечану академију у дворани Музичке школе, а пригодним програмом.

Јержи Пиниор је саопштио да ће АК у Чачку ускоро добити позив да посети Катовице.

 

ГЗС/РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ADVOKATI SUSRET IZ CACKA IZ KATOVICA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.345.840 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)