Дуално образовање пречица до посла 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Дуално образовање пречица до посла
Trenutno na sajtu: 441       |       Podeli:
14.12.2016 | 0 коментар(а)



Чачак - Недостатак квалификоване радне снаге послодавце често кочи у проширењу производње. Данас, текстилци кубуре са недостатком радне снаге.



Фирми "Пи-Ес фешн" у овом тренутку недостаје око 150 кројача. Све је мање заинтересованих за стручно усавршавање, због чега младих текстилаца готово и да нема.

"Текстуална индустрија се тренутно налази у великом проблему, јер је просечна старост радника висока. Довољно је да уђемо у погон било које фабрике и видећемо да су то људи који су махом већ пред пензијом. Зато се озбиљније треба посветити овој теми", каже власник фирме "Пи-Ес фешн" Предраг Пантовић.

У Машинско-саобраћајној школи, следеће године би могли да буду уведени образовни профили за којим постоји потреба на тржишту рада.

"Планирамо да се од наредне школске године крене са школовањем једног образовног профила за којим постоји потреба на тржишту рада. По последњим статистикама кадар који највише мањка је модни кројач", рекао је помоћник директора Машинско-саобраћајне школе Александар Дипларић.

У локалној самоуправи кажу да су спремни да помогну приликом образовања нових кадрова, како би што мање људи било на тржишту рада.

"Оно што је привреди најважније су кадрови. У Чачку има око 1.000 запослених у текстилној индустрији и постоји потреба за додатних 300 радника овог образовног профила", рекао је градоначелник града Чачка Милун Тодоровић.

Како би овај проблем што пре и лакше решили, текстилци су спремни да уз помоћ државних институција подрже програм дуалног образовања и пруже шансу младим нараштајима.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.444.863 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)