Алге гасе пожар на депонији у Тополи 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Алге гасе пожар на депонији у Тополи
Trenutno na sajtu: 394       |       Podeli:
29.08.2021 | 0 коментар(а)



Топола – Депонија у насељу Торови горела је недавно неколико дана. Овај проблем брзом интервенцијом надлежних из ЈКСП Топола, Ватрогасне јединице

Топола и челника општине успешно је решен. Првобитно је пожар локализован, потом је читава површина депоније насута земљом и жутим песком а данас је решен проблем и ободних делова где је још увек местимично долазило до самозапаљивања.

„Пожар је локализован пре неколико дана, спорадично се појављује дим али сада са овим раствором од алги који смо обезбедили у сарадњи са општином и њиховом инвестицијом од око милион динара ободни делови око 60 ари ће се покрити и продреће у смеће тако да се надамо да проблема више бити неће. Очекујемо да нам остане за око 30 ари и на самом платоу депоније да и то третирамо. Надам се да ће општина изнаћи средства да се цела депонија овако санира али за сада уз земљу и овај раствор проблем је решен“, казала је  Наталија Радовановић помоћница директора ЈКСП Топола. 

Наталија Радовановић, помоћница директора ЈКСП Топола, фото: ТопПрес

Фирма „Алго Технолоџи“, која је ангажована за овај посао налази се у Београду. Према речима директора Милоша Шкорића, фирма успешно послује од 2016. године, а раствор од алги се већ годинама користи у Словенији, Хрватској и Македонији.

„Састав раствора којим се третира депонија је  чиста алга увежена из Ирске, потпуно органски производ који има низ предности.  Ултразвучном естракцијом у нашој фабрици која се налази у околини Чачка правимо производ алго компостер, органски и еколошки. Алга формира геласту структуру и спречава доток кисеоника као и појаву пожара. Раствор алге и воде треба да доспе и на одређену дубину депоније с тога треба добро налити како би алхинати доспели до дубина, везали се за метан и претворили га у незапаљив облик. Предности су и што се неутралише амонијак, нема непријатних мириса, разложиће се  све што је  органског порекла на депонији и сви делови који се третирају немају могућност запаљивања“, изјавио је за ТопПрес Милош Шкорић директор фирме „Алго технолоџи“. 

Милош Шкорић, директор фирме Алго технолоџи, фото: ТопПрес

Иначе, поред овог производа, ова фирма у својој понуди има и читаву линију производа за органску пољопривреду на бази биостимулатора.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


alge topola deponija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.117.006 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)