На северу КиМ завршено гласање: Вучић честитао Србима на великој победи 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
На северу КиМ завршено гласање: Вучић честитао Србима на великој победи
Trenutno na sajtu: 650       |       Podeli:
20.05.2019 | 0 коментар(а)



Гласање на ванредним изборима на северу Косова, за председнике општина Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Северна Митровица
Александар Вучић, фото: ГЗС

завршено је синоћ  у 19 сати, а први резултати били су  познати око 22 сата.

Српска листа победила у све четири општине

На изборима наступају кандидати Српске листе, Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење из албанске заједнице. Кандидати Српске листе су Срђан Вуловић у Зубином Потоку, Вучина Јанковић у Звечану, Горан Ракић у северном делу Косовске Митровице и Зоран Тодић у Лепосавићу. У бирачки списак, заснован на изводу из Централне матичне књиге који сачињава Агенција за цивилну регистрацију Косова, уписана су 57.983 грађанина, или 970 више у односу на локалне изборе 2017 године.

Више гласова него 2017.

Српска листа освојила је већи број гласова у односу на претходне изборе на КиМ пре две године.

На пример, у Лепосавићу данас, према још незваничним информацијама, освојила 98 одсто гласова, односно око 7.000 гласова, што је за 2.160 гласова више у односу на 2017. годину.

Вучић: Показали сте како се бори за интересе Србије, честитам вам велику победу

- Нашу људи су показали огромну енергију и жељу да се боре за своју будућност и будућност своје деце...Честитам вам свима велику победу. Показали смо да ћемо заједнички да се боримо за решавање свих проблема и  да се заједнички изборимо за интересе нашег народа...

Ово је најбоља потврда политике јединства и борбе за наше државне интересе - рекао је председник и додао: Ви сте они који чувају Косово и Метохију...захвалан сам вам јер живите на Косову и Метохији и чувате наш народ од нестанка - поручио је председник Вучић у телефонском обраћању Србима код споменика Кнезу Лазару.

Српска листа је освојила укупно 94,24 одсто гласова. У Северној Митровици 90,18; у Зубином Потоку 95,45; у Лепосавићу 98 одсто и Звечану 94,2 одсто гласова бирача.

Грађани прослављају победу

У центру северног дела Косовске Митровице вечерас се окупљају  грађани како би прославили победу свих кандидата Српске листе на изборима.

Кандидат за градоначелника Косовске Митровице Горан Ракић дошао је да поздрави грађане, а очекује се да ће се медијима који су данас пратили гласање обратити сва четворица кандидата Српске листе за градоначелнике.

Како јавља извештач Тањуга са лица места, на улицама Косовске Митровице је мирна атмосфера.

Ђурић: Велика вест , настављамо да се боримо

Ово је велика вест, наставићемо да се боримо, изјавио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић поводом победе Српске листе на изборима за градоначелнике у четири општине на северу Косова.Ово је пропаст и неуспех оних који су позивали на бојкот ових избора и пропаст настојања Приштине да, кандидујући Албанце у срединама где преко 90 одсто чине Срби, преузму контролу над севером - рекао је Ðурић на конференцији за новинаре у Београду.

Највећа излазност у Зубином  потоку

Према последњим подацима, у Косовској Митровици гласало је 8.545 бирача, односно 38,74 одсто. У Звечану већа је излазност. Односно на бирачким местима данас се нашло 4.169 њих, то јест 45,71 одсто.

У Лепосавићу је гласало 41,57 одсто, или 7.550 бирача, а у Зубином Потоку 50,74 процената.

Сукоб Албанаца, повређен и полицајац

У седишту Демократског савеза Косова (ДСК) у Косовској Митровици дошло је до физичког сукоба између чланова странке, којом приликом је повређен и један полицајац, извештава приштинска "Газета експрес", преноси РТК2. Наводи се да је до сукоба је дошло због напетости између присталица Сафета Камберија и Фатона Пеција, кандидата за председника огранка ДСК. "Газета експрес" је навела да је инциденту присуствовао и председник посланичке групе ДСК Авдулах Хоти, који касније није одговарао на телефонске позиве.

До 16 сати изашло 35 одсто регистрованих

Коалиција Невладиних организација “Демократија на делу” која надгледа изборе на северу Косова саопштила је да је до 16 часова, своје бирачко право у четири општине искористило 35 одсто грађана.

Према извештајима посматрача, у Лепосавићу је до 16 сати гласало 34 одсто, у Звечану 38%, а у Северној Митровици 33 одсто бирача. Добра излазност поподне забележена је у Зубином Потоку 39 одсто до 16 сати је гласало.

Излазност је већа него на претходним локалним изборима. Резултати избора за градоначелнике очекују се око 22.00 часа.

ДО 15 САТИ ГЛАСАЛО 30 ОДСТО БИРАЧА

Према подацима ЦИК-а до 15 сати у Косовској Митровици гласало је 30 одсто односно 6.617 уписаних бирача. У Лепосавићу је гласало 33,05 одсто, односно 6.003 бирача, док је у Звечану на гласање изашло 34,34 одсто, односно 3.169 бирача.

Према подацима ЦИК-а, у Зубином потоку изласност је била 34,45 одсто, односно 2.940 бирача.

ДО 12 САТИ ИЗЛАЗНОСТ 21 ОДСТО

Коалиција невладиних организација Демократија на делу, која прати изборе за градоначелнике у четири општине на северу Косова и Метохије, објавила је да је излазност до 12.00 часова у тим општинама била 21 одсто.Срђан Милојевић из Организације Центар за заступање демократске културе (АЦДЦ) рекао је на конференцији за новинаре да је у Лепосавићу излазност била 24 одсто, Звечану 21, северном делу Косовске Митровице 20 одсто и Зубином потоку 18.

ПАЛМА: СРБИЈИ ЈЕ ПОТРЕБНО НАЦИОНАЛНО ЈЕДИНСТВО О КОСОВУ

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма каже да Србија мора да буде јединствена по питању Косова и Метохије и да није важно како се зове неко ко води Србију.

- Тај ко данас води Србију има поверење грађана Србије и он се бори да што више добијемо, а да нам што мање отму, јер ми никада ништа нисмо дали на Косову и Метохији, све су нам отели НАТО бомбардовањем - казао је Марковић на страначком скупу у Лесковцу.

РЕЗУЛТАТИ ИЗЛАЗНОСТИ ДО 11 ЧАСОВА

Српски члан ЦИК-а Стеван Веселиновић рекао је Тањугу да гласање за градоначелнике у четири општине на северу Косова за сада протиче мирно.

Веселиновић је изнео и податке о излазности до 11.00 часова, наводећи да је излазност у северном делу Косовске Митровице била 15,58 одсто, односно гласало је 3.437 бирача.Према његовим речима, до 11.00 сати у Лепосавићу је гласало 17,96 одсто или 3. 262 гласача, у Звечану 16,12, односно

1. 488, а у Зубином потоку 13,76 одсто уписаних или 1.174 бирача.

У МИТРОВИЦИ МИРНО, ПОЛИЦИЈА ОБЕЗБЕЂУЈЕ БИРАЧКА МЕСТА

Портпарол полиције за север Косова Бранислав Радовић изјавио је да је у Косовској Митровици мирно и да гласачка места обезбеђује полиција.

Он је навео да су бирачка места покривена “максималним бројем полицајаца”.

ВЕЛИКИ БРОЈ ГРАЂАНА НА БИРАЛИШТИМА

На појединим биралиштима се стварају колоне грађана који излазе да гласају.Расељени са Косова и Метохије који живе на подручју Краљева јутрос су кренули да гласају на изборима за четири општине на КиМ.

Како преноси регионална РТВ Краљево, они су аутобусима, комбијима и приватним аутомобилима кренули да испуне своју грађанску дужност.

У пратњи расељених је и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, који је рекао да ће расељени гласати у Лепосавићу, Зубином потоку и северној Косовској Митровици.

Он је навео да на гласање грађани иду са неколико аутобуса али и приватним аутомобилима.

- Надам се да ћемо одбранити интересе Србије и дати подршку коју председник Александар Вучић води у вези са Косовом и Метохијом - рекао је Симовић.

ГЛАСАО ВУЧИНА ЈАНКОВИЋ, КАНДИДАТ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА У ЗВЕЧАНУПОМОЋНИК ДИРЕКТОРА КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ: ДАНАС СРПСКИ НАРОД ОДЛУЧУЈЕ ЗА ИЛИ ПРОТИВ ОСТАНКА НА КОСОВУ

Помоћник директора канцеларије за КиМ Петар Петковић позвао је српски народ на КиМ да масовно изађу на изборе и гласају за Српску листу, јер је она гарант опстанка српског народа на КиМ. Петковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да су данашњи избори у четири општине на северу КиМ референдумски, јер на њима српски народ одлучује за или против свога опстанка на КиМ.

- Приштина константно врши притиске на Србе и да је кампања српских кандидата рађена у страшним условима. Усвајање резолуције о наводним српским злочинима је врста притиска у очи избора - рекао је.

Петковић који је недавно боравио на КиМ каже да је српски народ без обзира на те притиске одлучан да се боре за себе. Власти у Приштини имају своје кандидате, а кандидати Самоопредељења се директно залажу за Велику Албанију и није исто да ли ће да победе српски или албански кандидати који желе да српски народ буде протеран са КиМ - нагласио је.

Због тога, како каже, данашњи дан треба да прође у миру и демократској атмосфери јер инциденти одговарају само Приштини.

Помоћник директора канцеларије за КиМ је рекао да је Српска листа гарант опстанка Срба на КиМ која све одлуке доноси у договору са Београдом.

- Српска листа и држава Србија са милионима уложених средстава су показатељ да држава жели да сачува КиМ, а спрски народ с друге стране треба данас да покаже своју одговорност и да масовно изађу и гласају. Српска листа је гарант опстанка српског народа на КиМ, али и наставка оног инвестиционог циклуса Владе Србије, где после 40 година креће економска обнова у српским срединама на КиМ, Српска листа је гарант да ће Влада бити присутна на КиМ - нагласио је Петковић.

ГЛАСАО КАНДИДАТ СРПСКЕ ЛИСТЕ ГОРАН РАКИЋ

Кандидат Српске листе за градоначелника северног дела Косовске Митровице, обавио је своју грађанску дужност и гласао.Обавили смо своју грађанску дузност. Грађани Митровице су озбиљно схватили важност не само локалних избора, већ да они представљају референдум, и да за нас који живимо овде значе опстанак и останак на овим просторима - рекао је Ракић новинарима после гласања.

ВЕСЕЛИНОВИЋ: БИРАЧКА МЕСТА ОТВОРЕНА НА ВРЕМЕ

Српски члан ЦИК-а Стеван Веселиновића рекао је да су јутрос отворена сва бирачка места у четири општине на северу Косова где се одржавају избори за градоначелнике.

Према његовим речима, од јутрос није било никавих проблема на биралиштима.Како се наводи на сајту Централне изборне комисије Косова, право гласа у Лепосавићу има 18.164 грађанина, Зубином Потоку 8.535, Звечану 9.229 и у Северној Митровици 22.055.

За ванредне изборе акредитована су 464 посматрача.

ГЗС/ Телеграф.рс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic izbori kim

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.399.471 посета
Тренутно на сајту: 651 посетилац(a)