Одложили дипломе па сада зарађују као пчелари и малинари 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Одложили дипломе па сада зарађују као пчелари и малинари
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
22.03.2017 | 0 коментар(а)



Пожега, Ариље – Када би вам неко рекао да ћете више зарадити ако одложити факултетску диплому и посветите се пчеларсву или узгоју малина, да ли бисте му поверовали?

Управо то су урадили Бојан Лазовић из Пожеге, као и Ненад Исаковић из Ариља и Маријана Терзић. Посветили су се пословима за које ни у сновима нису помишљали да ће им донети зараду.

Бојан Лазовић након завршеног фукултета вратио се у родни град и засадио прве малине, а ове године уз помоћ родитеља и брата успео је да набере чак 2,5 тона малина. За разлику од њега, Ненад Исаковић из Ариља окренуо се пчеларству.

“Имам 30 кошница, најтежи део је истовар меда, планирам да се озбиљно бавим производњом. Од почетка 2015. дуплирао сам рој. Више идем на повећање броја пчела него на количину меда”, прича Ненад.

На идеју за оснивање сопственог бизниса обојица су дошли након што су видели пројекат разбоја приватног сектора Разбојен агенције Златибор, која им је обезбедила финансијку помоћ и опрему, а редовно добијају и савете од ментора.

“То ми много значи јер је тих 15 кошница које имам, за мене као почетника много, а без ментора питање је да ли бих ментора питање је да ли бих успео све. Ментор за разлику од мене има много искуства. Колико финансије буду дозвољавале, толико ћу се и проширивати”, прича пчелар Ненад.

Мићо Пећинар, једна од саветодаваца, реодовно обилази младе пчеларе.

“Као ментор обилазим кориснике који имају младе пчеле, што њима много значи јер прави је потез да стари пчелар буде поред младог и да га учи основне ствари о пчеларству”, прича он.

Марија Терзић, попут Бојана и Ненада, добила је помоћ оде Регионалне агенције да започне гајење малина.

“Радила сам у школи, а када све саберем, годишњи приход биће ми већи него што сам имала за годину дана рада у школи”, прича Маријана.

Њој и Бојану савете свакодневно дају стручњаци из хладњаче.

Извор: Блиц, Б. Богосав




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.441.836 посета
Тренутно на сајту: 452 посетилац(a)