Унутар Уједињене опозиције Србије прегруписавање или раскол? 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Унутар Уједињене опозиције Србије прегруписавање или раскол?
Trenutno na sajtu: 478       |       Podeli:
02.12.2020 | 0 коментар(а)



Странка слободе и правде, синдикат Слога и Покрет за преокрет формираће ове недеље свој одборнички клуб у Скупштини града Београда.
Фото: ГЗС

За Народну странку ово је непријатно изненађење и и они најављују формирање своје одборничке групе.


Према незваничним сазнањима Данаса, НС и ССП нису успели да се усагласе око пословника за рад одборничке групе у главном граду.


Пеђа Митровић, члан Председништва ССП, најавио је јуче да ће током ове недеље 13 одборника из Странке слободе и правде, Покрета за преокрет и Слоге формирати нову одборничку групу.


„Након мало дужих договора са Народном странком још увек нисмо нашли заједнички језик око техничких начина функционисања зато смо ми одлучили да формирамо наш клуб у који ће Народна странка у сваком тренутку бити позвана и добродошла да се договоримо око даљег начина рада. Мисија и визија наше одборничке групе остаје иста. Током недеље ћемо поднети обавештење Скупштини Београда о формирању одборничког клуба", рекао је Митровић.


На питање о томе које су то техничке ствари око којих се нису сложили са Народном странком, Митровић каже да су то су техничке ствари о процесу одлучивања унутар одборничке групе, о томе како се јавно иступа.


„То нису никакве суштинске разлике у погледу тога шта ми у Београду желимо да остваримо. Са Народном странком смо радили добро и заиста нема разлога да не наставимо ту сарадњу. Преговори су се развукли а ми смо осећали одговорност према грађанима који су гласали за нас да одблокирамо рад наше групе", објаснио је Митровић.


Председник синдиката Слога Жељко Веселиновић за Данас појашњава техничке разлоге.


„Знам да разговори трају већ неко време, али колико ми је познато проблем је настао око начина функционисања одборничке групе. Ко ће када наступати у јавности, овлашћења шефа и заменика шефа одборничке групе и сл. Више техничке ствари. Моје мишљење је да је ово добар потез јер ако нешто не функционише и не може се поправити онда је боље да свако крене својим путем. Ја сам био за то још одмах након распада Савеза за Србију. Већина је сматрала да треба преговарати. Није успело и то је то", каже Веселиновић.


С друге стране, Марина Липовац Танасковић, одбоница НС у Скупштини града, за наш лист каже да је овакав развој ситуације за Народну странку непријатно изненађење.
„Обавештени смо да ће одборници ССП данас формирати своју одборничку групу у Београду тек синоћ (недеља увече, прим. аут.) око поноћи. Народна странка нема своју одборничку групу, једина којој смо икада припадали је била заједничка одборничка група СЗС, која после ове одлуке очигледно више не постоји. У оквиру Удружене опозиције Србије вођени су разговори о преформирању ове одборничке групе у одборничку групу са истим именом – УОПС. Народна странка је инсистирала на усаглашавању принципа којим би се гарантовало спречавање злоупотреба, отимање одборника, подривање партнерских организација и други проблеми који су се нажалост испољавали у СЗС-у. За Народну то нису биле техничке ствари него озбиљна политичка питања у циљу бољег доприноса успостављању односа. Сада нам је јасно да за ССП ови принципи нису били приоритет или прихватљиви", наводи Липовац Танасковић.


Како додаје, након овога НС је принуђена да формира своју одборничку групу у Скупштини града и то ће, како каже, урадити ускоро.


„Наглашавамо, да и поред оваквог геста, остајемо отворени за сарадњу са новонасталим удружењем, уколико та сарадња подразумева заједничке напоре оних који су одржали реч дату грађанима и бојкотовали лажне изборе 21. јуна", закључује она.


Неслагање и чини се нека врста неповерења између ССП Драгана Ђиласа и НС Вука Јеремића датирају још од летос када је члан НС Никола Јовановић иступио из те партије назадовољан њеном одлуком да изађе из одборничког клуба СЗС у Скупштини Београда.


Медији су писали да ће Јовановић прећи у ССП, али се то до данас, бар званично, није догодило.


Убрзо после овог његовог иступања, Савез за Србију као организација опозиционих странака престао је да постоји, и настао је лабавији савез под именом Удружена опозиција Србије.


Наводно, још тада су почели разговори унутар УОПС око начина функционисања одборничке групе у Београду.


Како нам је рекло више учесника тих разговора, НС је тражила да се усвоји пословник о раду одборничког клуба који до тада није постојао.


Наши саговоници наводе да су и НС и ССП дали своје предлоге пословника али договор око јединственог текста није постигнут.


Затим се писање компромисног предлога препустило Јанку Веселиновићу, председнику Покрета за преокрет, али ни његов предлог НС није прихватила.


После тога пословник о раду је написао Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ, али ни он није прихваћен.


ГЗС/Б92




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


savez za srbiju pregrupisavanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.940.054 посета
Тренутно на сајту: 479 посетилац(a)