Овчар Бања на сувом острву 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Овчар Бања на сувом острву
Trenutno na sajtu: 531       |       Podeli:
16.01.2018 | 0 коментар(а)



Овчар Бања – У две претходне парне године, 2014. и 2016, малобројни мештани Овчар Бање спавали су

на опрезу док је поред кућа, сваке секунде, тутњало 1.200 кубика воде. Претпрошлог марта чак је – а то се није догодило никад од 1954. кад је испод њихових домова прорадила хидроелектрана – поплавила месташце па је постало јасно да је природа окренула ћурак, доноси Политика у штампаном издању. Међутим, екипе београдске „Хидромонтаже” недавно су очистиле корито Западне Мораве, река је мало управљена и од Овчар Бање начињено суво острво између канала ХЕ и старог природног тока, и између стена Каблара и Овчара.

-Уређење и чишћење корита од бране ХЕ „Овчар Бања” до старог моста планирано је и изведено у два корака, Влада Републике Србије, Министарство рударства и енергетике и Електропривреда Србије у подухват су уложили 42 милио­на динара – каже за „Политику” инжењер Славко Мајсторовић, директор чачанске „Електромораве” која газдује хидроелектраном.

Он опи­су­је да су реч­ни по­плав­ни та­ла­си са­мо по­ја­ча­ли оно што се у кли­су­ри зби­ва­ло де­це­ни­ја­ма као дуг вре­ме­ну: зе­мља и сте­ње за­си­па­ли су ре­ку, до­но­се­ћи не­во­ље и жи­те­љи­ма и упра­ви елек­тра­не. По­ред то­га, из­град­њом но­вог пут­нич­ког мо­ста 2006. са три па­ра но­се­ћих сту­бо­ва у реч­ном ко­ри­ту, ко­ји ни­су управ­ни на ток За­пад­не Мо­ра­ве, до­шло је до про­ме­не ре­жи­ма во­да у ко­ри­ту ре­ке и на­но­ше­ња круп­ног ка­ме­на у зо­ни мо­ста.

– У пр­вом де­лу за­хва­та, ав­гу­ста и сеп­тем­бра 2016, из ко­ри­та је из­ва­ђе­но 19.000 ку­би­ка па је ко­та до­ње во­де, на ме­сту где се во­да елек­тра­не по­но­во са­ста­је са ста­рим ко­ри­том, спу­ште­на про­сеч­но два ме­тра, и са­да је опет на ко­ти 270, као у до­ба кад је елек­тра­на по­че­ла да ра­ди. Та­ко је сма­њен по­ступ у од­вод­ној во­ди и по­ве­ћан ко­е­фи­ци­јент ко­ри­сног деј­ства на­ших агре­га­та.

То, по­јед­но­ста­вље­но, зна­чи да су ре­ка, вре­ме и љу­ди за 62 го­ди­не по­ди­гли ко­ту реч­ног дна код бањ­ског ку­па­ти­ла чак за два ме­тра, па се во­да од тог но­вог бе­де­ма у ко­ри­ту 2016. вра­ти­ла у на­се­ље и по­пла­ви­ла ку­ће и про­ла­зе.

И по­сле то­га оста­ла је прет­ња да ће, у до­ба ки­ша, по­но­во до­ћи до за­си­па­ња у зо­ни од­бој­ног зи­да, из­ла­зног ка­на­ла ХЕ и мо­сто­ва, па је би­ло нео­п­ход­но ура­ди­ти уз­вод­но чи­шће­ње и уре­ђе­ње ста­рог ко­ри­та, ко­је је елек­тра­ни ујед­но и ева­ку­а­ци­о­ни пра­вац за ве­ли­ке во­де. Та­ко се, све у све­му, ре­ка вра­ћа у ка­та­стар­ске окви­ре и свој ра­ни­је про­јек­то­ван ток.

– Ови по­сло­ви су пла­ни­ра­ни за дру­ги ко­рак у ра­до­ви­ма, за­вр­ше­ним про­шле је­се­ни. Прет­ход­но је са­чи­њен ге­о­дет­ски ела­бо­рат за де­о­ни­цу од бра­не ХЕ до ста­рог мо­ста у ду­жи­ни од 1.400 ме­та­ра, па за­тим из­ве­де­ни ни­ве­ла­ци­ја дна ко­ри­та, ко­си­на и про­ши­ре­ње ко­ри­та по по­тре­би у окви­ру вод­ног зе­мљи­шта, оси­гу­ра­ње оба­ла у зо­ни по­сто­је­ћих кли­зи­шта. По­диг­ну­те су и оба­ле око ко­ри­та где је од­ло­жен ви­шак ма­те­ри­ја­ла из ис­ко­па, про­ши­рен про­ти­цај­ни про­фил ис­ко­пом ле­ве оба­ле и спу­шта­њем дна, а ка­ме­ном из ис­ко­па об­ло­же­на је ко­си­на ле­ве оба­ле и оси­гу­ра­на де­сна, у зо­ни кли­зи­шта – ис­ти­че Мај­сто­ро­вић,

Де­сном оба­лом ре­ке, ко­ја ка­та­стар­ски при­па­да Лу­ча­ни­ма, и да­ље по­сто­је два кли­зи­шта:

– Пр­во је на 300 ме­та­ра уз­вод­но од ста­рог мо­ста, на ма­ги­стра­ли ка По­же­ги. Ту је про­ду­бље­но дно ре­ке, при че­му се во­ди­ло ра­чу­на да и оно бу­де на ко­ти 270, да­кле на ис­тој ви­си­ни као и дно из­ла­зне во­де. Ис­коп на ле­вој оба­ли је оба­вљен та­ко да је ма­те­ри­јал одво­је­но ла­ге­ро­ван. Круп­ни­ји и стен­ски је по­ла­ган на де­сну стра­ну ре­ке по ме­ђи ка­та­стар­ских пар­це­ла про­јек­то­ва­ног ко­ри­та, а сит­ни­ји за са­му оба­ло­у­твр­ду. Про­стор из­ме­ђу на­си­па и кли­зи­шта по­пу­њен је пот­пу­но ка­ме­ном, та­ко да од оба­ле на­си­па до кли­зи­шта, у нај­ши­рем де­лу, из­но­си до 30 ме­та­ра. Ово го­во­ри за ко­ли­ко је, ка­та­стар­ски, ко­ри­то ре­ке би­ло по­ме­ре­но у де­сну стра­ну, и во­да с вре­ме­ном пот­ко­па­ла оба­лу и про­у­зро­ко­ва­ла кли­зи­ште. А ле­ва оба­ла је утвр­ђе­на та­ко да се ли­ни­ја ис­ко­па укло­пи у про­фил оиви­чен сту­бо­ви­ма ста­рог же­ле­знич­ког мо­ста на Мо­ра­ви.

Ма­ло уз­вод­но од пр­вог је и дру­го кли­зи­ште, та­ко­зва­но Де­бе­ло бр­до, ту су из­ве­де­ни ра­до­ви на оси­гу­ра­њу оба­ле и дна ко­ри­та. У то­ку овог, не­дав­но за­вр­ше­ног, дру­гог ко­ра­ка ра­до­ва рас­по­ре­ђе­но је и угра­ђе­но око 100.000 ку­би­ка ра­зног ма­те­ри­ја­ла, по­ред оста­лог и ве­ли­ких сте­на из­ва­ђе­них из ко­ри­та.

– Ра­до­ви су оба­вље­ни у ро­ку, по­у­зда­но. Овим по­ду­хва­том елек­тра­на је до­би­ла мо­гућ­ност да по­ве­ћа про­из­вод­њу, док ме­шта­ни мо­гу да бу­ду мир­ни од ве­ли­ких во­да, јер ста­ро ко­ри­то За­пад­не Мо­ра­ве сад мо­же да кроз Ба­њу про­пу­сти све на­до­ла­зе­ће та­ла­се. А део на­но­са ра­за­сут је на ле­вој оба­ли ко­ри­та, у бли­зи­ни ста­рог мо­ста, и та­ко на­пра­вљен пла­то упо­тре­бљив за да­љу град­њу – на­гла­сио је Слав­ко Мај­сто­ро­вић.

 

Извор: Политика, Г. Оташевић

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.150.506 посета
Тренутно на сајту: 532 посетилац(a)