Атрактивни локалитети у близини центра Златибора и ове сезоне привукли велику пажњу туриста 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Атрактивни локалитети у близини центра Златибора и ове сезоне привукли велику пажњу туриста
Trenutno na sajtu: 503       |       Podeli:
13.10.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина - Сваки дан на Златибору може бити другачији - јер ова планинска лепотица има

толико атрактивних локалитета у својој непосредној близини, да је тешко истражити их током само једног одмора. Стопића пећина, водопад у Гостиљу, Музеј на отвореном „Старо село“ у Сирогојну, Водице, Рибничко језеро - само су неке од атракција у непосредној близини Златибора које су овог лета срушиле све рекорде посећености. Атмосферу са ових локација приказује епизода „Излети у околини Златибора“ коју је у оквиру кампање „Твој Златибор“ припремила Туристичка организација Златибор.

Стопића пећина амбасадор златиборског краја

Стопића пећину је од почетка године посетило више од 100.000 људи, чиме је срушен прошлогодишњи рекорд од 90.000 посетилаца. Чувар и водич у Стопића пећини Радојко Јанковић открива да су посетиоци одушевљени лепотама пећине, а овог лета могли су и да уживају у погледу на бигрене каде испуњене водом, што није тако често током најтоплијег годишњег доба.

„Због кишног лета, бигрене каде су биле пуне, што је био изванредан угођај за наше посетиоце. Ово је лето кад смо сви некако откривали лепоте Србије и многи су били изненађени нашом пећином, нису очекивали да је тако лепа. Очекивали су нешто скромније, а остајали су без даха на самом почетку посете, кад се спусте стазом и угледају монументални улаз“, каже Јанковић.

Стопића пећина, фото: ТО Златибор

Водич открива да посетиоце фасцинирају и велелепне дворане, кристално чиста вода на водопадима, а ове године су могли да уживају и у нових 80 метара пећине, чијим уређењем се дужина доступних стаза повећала на 330 метара.

„Посетиоци су одушевљени новим делом, нарочито задњом двораном која је богата сталактитима дугачким и до 3-4 метра. Посебан је осећај кад пролазите испод њих. Пећина је и одличан амбасадор овог краја, овог лета није било странаца, али ранијих година су долазили у великом броју и говорили нам како нису очекивали нешто тако лепо уређено“, примећује Јанковић.

Јубилеј Музеја „Старо село“ у Сирогојну

И Музеј на отвореном „Старо село“ Сирогојно бележи одличне резултате. Према речима директорке музеја Светлане Ћалдовић Шијаковић, током летње сезоне комплекс је посетило око 30.000 људи што је скоро дупло више него у истом периоду прошле године.

„Упркос овом податку, укупна посета на нивоу године биће скоро иста као лане због пандемије, ванредног стања и обустављених ђачких екскурзија. Последњих пет година приметан је пораст броја посетилаца да би 2019. године био око 50.000“, истиче директорка.

„Старо село“ има више од 50 објеката и 1500 експоната који тумаче стамбену културу динарске регије 19. и 20. века. Најстарија зграда у музеју је из 1845. године, а како открива директорка, посетиоце интересује све - од музејске поставке два аутентична сеоска домаћинства која показују организацију породичног живота у сеоским задругама на Златибору током 19. века, до аутентичног покућства, справа, оруђа и алата који чине део етнографске збирке Музеја.

„Старо село” у Сирогојну, фото: ТО Златибор

„У комплетно опремљеним радионицама Музеја одвија се реконструкција појединих народних обичаја и демонстрација старих заната. Ту су и галерија за повремене изложбе, продавница производа старих заната, крчма у којој се припремају традиционални специјалитети које гости обавезно пробају, и конаци за смештај учесника програма Музеја за шта су и посетиоци заинтересовани и често их“, каже директорка и додаје да има утисак да су странци нешто заинтересованији за начин живота сеоског становништва у прошлости од домаћих гостију.

Овог лета, Музеј је прославио и значајан јубилеј - навршило се 40 година откако су на ову локацију пренете прве брвнаре из златиборских села. А планови за будућност су амбициозни.

„Музеј у будућности видимо као најзначајнију дестинацију културног туризма у Србији и региону, са још бољим програмима и већим бројем посетилаца, већом доступношћу културног добра у сваком смислу, како за домаће тако и за стране туристе“, поручује Ћалдовић Шијаковић.

Туристи на Златибору воле и водопад у Гостиљу, селу које је, прича се, име добило по гостољубивости.

Водопад у Гостиљу, фото: ТО Златибор

Природа је нетакнута и на Водицама, насељу на десетак километара од центра Златибора са бајковитим крајолицима испресецаним меандрима реке Црни Рзав. Лепотом осваја и Рибничко језеро, чија је вода кристално чиста и бистра.

Златиборска гондола, фото: ТО Златибор

А када златиборска гондола прими своје прве путнике, посетиоци омиљене српске планине уживаће у прелепим пејзажима из другачије перспективе.

 

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina zlatibor priroda lepota izleti turisti

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.840.334 посета
Тренутно на сајту: 504 посетилац(a)